Εργατική Πρωτομαγιά 2022 – Συγκεντρώσεις των συνδικάτων – Ακρίβεια και μισθοί στο επίκεντρο

1η Μαΐου. Ημέρα απεργίας όλων των εργατικών συνδικάτων και σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου το 1886, τα σωματεία προχωρούν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα.

Η Πρωτομαγιά του 2022 θα μείνει γνωστή για δύο λόγους: Πρώτον, οι αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, εξαιτίας της πανδημίας «καπελώθηκαν» από τις ανατιμήσεις των προϊόντων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Δεύτερον, η εκτόξευση της τιμής της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προκαλέσει και στη χώρα μας κύμα αντιδράσεων και δυσαρέσκειας με τους πολίτες να βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα και να οδηγείται σε εποχή …μνημονίων.

Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία παγκοσμίως λόγω της διετούς πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία τιμούν αυτή τη χρονιά οι εργαζόμενοι την Εργατική Πρωτομαγιά. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ολοένα και ταχύτερα και στον οποίο η εργασία, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα λόγω κορονοϊός αλλάζει μορφές, τα μηνύματα των αγώνων που έγιναν πριν από πολλές δεκαετίες από εργαζόμενους για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους παίρνουν τώρα άλλο νόημα.

Εργατική Πρωτομαγιά 2022: Το Doodle της Google για τους αγώνες του εργάτη

 

Με ένα Doodle τιμά η Google τη φετινή ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Με ένα Doodle τιμά η Google τη φετινή ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τους αγώνες των εργατών.

Η 1η Μαΐου είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886 έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μαΐου του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

 

Εργατική Πρωτομαγιά

Συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις για την Εργατική πρωτομαγιά την Κυριακή 1η Μαΐου, συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον αγωνιστικό εορτασμό της ημέρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι η αργία έχει μεταφερθεί για τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Στην Αθήνα η ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος την Κυριακή 1/5 στις 11πμ και αναφέρει πως: «Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους ,κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών».

Επίσης η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σας καλεί στη συγκέντρωση των συνδικάτων (ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ) την Κυριακή, 1η του Μάη 2022, ώρα 11:00πμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας καλεί στις 11πμ στην πλ. Κλαυθμώνος και «απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο στους εργαζομένους της Αθήνας, στους νέους και νέες, στους άνεργους και συνταξιούχους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση.

Την ιστορική αυτή μέρα ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις κοινωνικές διακρίσεις».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30πμ στο Σύνταγμα.

Στην Αθήνα στις 11πμ στα Προπύλαια καλούν πρωτοβάθμια σωματεία και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα καλεί και το ΜΕΡΑ25 που σημειώνει στην πρωτομαγιάτικη ανακοίνωσή του: «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία πολιτών για σχετικό δημοψήφισμα και υπογράφουμε στο www.revmagiaolous.org»,  ενώ στις 10.30πμ έξω από το υπουργείο Εργασίας, καλεί ο συντονισμός εργατικής αντίστασης.

Φωτ. Αρχείου — EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στον Πειραιά οι ναυτεργατικές οργανώσεις αναφέρουν: «Καλούμε τους ναυτεργάτες, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 1ης Μάη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στον Πειραιά, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στο Πασαλιμάνι, στις 11 π.μ.».

Ανάλογα καλέσματα υπάρχουν τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε πολλές πόλεις της χώρας,  με αποφάσεις εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων.

Συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo