Οδηγοί: Πώς γίνονται οι οριστικές τοποθετήσεις των νεοδιόριστων;

Μιας και διανύουμε περίοδο όπου οι διευθύνσεις εκπαίδευσης έχουν αρχίσει δειλά δειλά να πραγματοποιούν τις οριστικές τοποθετήσεις των νεοδιόριστων, πάμε να δούμε τι λέει το νομικό πλαίσιο για τον τρόπο πραγματοποίησης τους.

 

  • Καθόλη τη διετία των νεοδιόριστων δεν υπάρχει δυνατότητα απόσπασης/μετάθεσης εκτός της περιοχής διορισμού τους.
  • Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (συγκεκριμένων προϋποθέσεων) που δύναται να αιτηθούν απόσπαση εκτός ΠΥΣΠΕ, αλλά μόνο για τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
  • Παρόλα αυτά, όλοι οι νεοδιόριστοι μπορούν να αιτηθούν απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ (βελτίωση θέσης) εφόσον έχουν θέμα με την τοποθέτηση.
  • Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα επιστρέψουν πάλι πίσω στην οργανική τους μέχρι να ξαναλλάξει κάτι (έγκριση αίτησης μετάθεσης).

 

Οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ανακοινώνουν πίνακες με το σύνολο των διαθέσιμων οργανικών κενών ανά ειδικότητα. Οι νεοδιόριστοι, όσοι έχουν μετατεθεί από άλλα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και όσοι ζητούν βελτίωση θέσης κατατάσσονται σε κοινό πίνακα κατάταξης με βάση τα μόρια τους, που προκύπτουν από τα έτη υπηρεσίας, τις μονάδες δυσμενών συνθηκών αλλά και κοινωνικά κριτήρια όπως ο γάμος, τα τέκνα, η συνυπηρέτηση και η εντοπιότητα.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι 20 επιλογές σχολικών μονάδων και με βάση τη θέση του στον πίνακα τοποθετείται σε κενή οργανική θέση. Σε περίπτωση που κάποιος δεν πιάσει καμία από τις 20 επιλογές που έχει δηλώσει , εντός 5 ημερών έχει δικαίωμα να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση σχολικών μονάδων από αυτές που έχουν απομείνει.

Υ.Γ 1 Ήρθε ο καιρός να αλλάξει το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το …1996. Διεκδικούμε οι συνάδελφοι να μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολικές μονάδες της διεύθυνσης αντί να παίζουν τζόκερ και να λύνουν σταυρόλεξο με το ποια επιλογή πιθανώς να πιάνουν.

Υ.Γ 2 Οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες με απόφαση του εκάστοτε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ προτάσσονται των υπολοίπων στην επιλογή οργανικής θέσης.

Υ.Γ 3 Της τοποθέτησης όλων των παραπάνω προηγούνται οι οργανικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ

Σημαντικές διευκρινίσεις για μεταθέσεις εντός ΠΥΣΠΕ και οριστικές τοποθετήσεις!
• Όλοι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν ξεχρεώσει την οργανική τους θέση, γιατί τη χρόνια που διανύουμε παρέμειναν στη διάθεση του πυσπε με υπαιτιότητα της υπηρεσίας. Συνεπώς, όπου κι αν πάρουν οργανική μπορούν άμεσα να κάνουν αίτηση μετάθεσης χωρίς να χρειαστεί να την υπηρετήσουν.
• Οι οργανικές θέσεις είναι οι ιδρυμένες θέσεις με ΦΕΚ και δεν έχουν σχέση με τη λειτουργικότητα του σχολείου. Πχ αν ένα σχολείο είναι οργανικά 8/
και λειτουργεί ως 6/θεσιο , οι 2 τελευταίοι εκπαιδευτικοί που πήραν οργανική εκεί θα κριθούν υπεράριθμοι και θα επιλέξουν ένα όμορο σχολείο! Η λειτουργικότητα των σχολείων εξαρτάται από τον αριθμό των μαθητών και βγαίνει το καλοκαίρι!
• Όταν ένας εκπαιδευτικός κριθεί υπεράριθμος, ξεχρεώνει την οργανική του χωρίς να την υπηρετήσει ( αυτό αφορά τους συναδέλφους που ζητάνε μετάθεση)!
• Υπενθυμίζουμε ότι όσοι νεοδιόριστοι συνάδελφοι δεν πιάσουν οργανική, θα δηλώσουν εκ νέου σχολεία στα εναπομείναντα κενά!

Διευκρινιστικές απαντήσεις σε ερωτήματα για τις τοποθετήσεις των νεοδιοριστων εκπαιδευτικών

Αντώνης Καραφώτης

✏️Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. ✏️Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα, όπου είναι και γραμματέας στο σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής "Κ. Σωτηρίου". ✏️Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. ✏️Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall..

Avatar photo