Άρση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των νεοδιόριστων στον τόπο διορισμού. Οι σύλλογοι Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ & “Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ” ζητάνε να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση εδώ και τώρα από την κυβέρνηση!!

☑️Στηρίζουμε τον αγώνα των νεοδιόριστων συναδέλφων📢 Όλοι και όλες Δευτέρα 18/4 – 11:00 στο ΥΠΑΙΘ

Ο σύλλογος μας στηρίζει το δίκαιο αίτημα χιλιάδων νεοδιόριστων συναδέλφων που διεκδικούν το δικαίωμα στις υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις, αποσπάσεις) και για αυτούς. Το αίτημα των 3000 οικογενειών, των 32 ερωτήσεων στη Βουλή, και των 60 και πλέον σωματείων, δεν έχει βρει ανταπόκριση ακόμη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Μια άστοχη νομική πρόβλεψη για διετή παραμονή στην περιοχή διορισμού η οποία δεν παράγει κανένα απολύτως συμφέρον για το δημόσιο και την λειτουργία της εκπαίδευσης, εγκλωβίζει χιλιάδες εκπαιδευτικούς μακριά από τις οικογένειές τους,  εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για μια συνθήκη που παράγει πολλαπλές αδικίες και οδηγεί συναδέλφους σε οικονομικό, οικογενειακό και επαγγελματικό αδιέξοδο. Οι υπηρεσιακές μεταβολές πάγια πραγματοποιούνται βάσει των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών και δεν επιβαρύνουν τη λειτουργία της υπηρεσίας, αντίθετα είναι απαραίτητες για το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και τη ζωή των συναδέλφων. Ως εκ τούτου προμετωπίδα του εκπαιδευτικού κινήματος πρέπει είναι η κατάργηση φραγμών και των εμποδίων στην πραγματοποίηση τους που εμφανίζονται στη νομοθεσία.

Σε μια εποχή που οι μισθοί νεοδιόριστων, αλλά και αναπληρωτών, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τις περιοχές συμφερόντων τους, δεν επαρκούν για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και τη στήριξη των οικογενειών τους, ο νόμος 4589/2019 προσθέτει ακόμα ένα ανούσιο βάρος στις πλάτες των συναδέλφων, με τους φραγμούς και τα προσκόμματα στις υπηρεσιακές μεταβολές.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ “Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και ΕΛΜΕ (ΗΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ) ΝΑ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΌΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ 

 

Με το άρθρο 62 του Ν. 4589/2019 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το άρθρο 42 του Ν. 4722/2020 επί Κυβέρνησης Ν.Δ. οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί «υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάση γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται».

-Επειδή η παραπάνω διάταξη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διορίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 και η περιοχή διορισμού τους βρίσκεται μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, από την περιοχή ενδιαφέροντός τους, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο, η ακρίβεια σε βασικά είδη συνεχίζεται και αυξάνεται και οι μετακινήσεις έχουν γίνει δυσβάσταχτες για τους όλους τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον για τους εκπαιδευτικούς που μπορεί να εργάζονται σε παραπάνω από ένα σχολεία και μετακινούνται συνεχώς,

-Επειδή αυτοί οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν δουλέψει για πολλά χρόνια ως αναπληρωτές και έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα με προσωπικό και οικονομικό κόστος για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία της χώρας, μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους και την οικογένειά τους,

-Επειδή, όταν έγιναν οι τελευταίοι διορισμοί, δε δόθηκαν, ούτε καλύφθηκαν όλα τα κενά στα σχολεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια,

τροποποιείται το άρθρο 42 του Ν. 4722/2020 η περ. α) της παρ.5 του άρθρου 42 του Ν.4722/2020 (Α΄13) και αντικαθίσταται ως εξής:

Μείωση οργανικής: Αφού διορισθήκαμε μετα από 10, 11 ή 15 χρόνια αναπλήρωσης του εαυτού μας!! Γιατί γκρινιάζουμε…

«5.α) Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται προσωρινά σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) ή του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. ), κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του π.δ. 154/1996 (Α΄115). Η οριστική τοποθέτησή τους πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των μεταθέσεων στο πλαίσιο της οποίας συγκρίνονται, κατά περίπτωση, με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, μέλη Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. του κλάδου τους. 

 

Με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου οι νεοδιοριζόμενοι υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δυο (2) σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται. (διαγράφεται) Σε περίπτωση διορισμού στην Ε.Α.Ε ισχύει η υποχρέωση του τρίτου εδαφίου και, επιπροσθέτως, ο νεοδιοριζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στην Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε(5) ετών. Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α΄45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α΄47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω.»

Μείωση οργανικής – Δικαιολογίες τέλος

β) Οι νεοδιοριζόμενοι μετά την υπηρέτηση τουλάχιστον ενός (1) έτους στην περιοχή διορισμού τους θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης σε άλλο Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί. (προστίθεται)

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΙΑΝΑ  ΛΙΑΚΟΥ                                            ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

Μείωση Οργανικής Νεοδιόριστων: Υπόμνημα και προτεινόμενη διάταξη – ΥΠΑΙΘ

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία. Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση.