Στοπ στα τρίμηνα και στην καταστρατήγηση συμβάσεων – ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων

«Τρίμηνοι Αναπληρωτές … προς πάσα κατεύθυνση ;»

Η εκπαιδευτική κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη το τελευταίο χρονικό διάστημα τη διαδικασία των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας θριαμβολογεί για την έγκαιρη πρόσληψη 3066 αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τρίμηνη σύμβαση, εν όψει της έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας.

Τι έχει συμβεί όμως στην πραγματικότητα;

Με βάση τα στοιχεία των προσλήψεων των εκπαιδευτικών, τα οποία είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας γίνεται αντιληπτό πως έχουν κατακρεουργηθεί οι κανονικές συμβάσεις των αναπληρωτών και έχουν αντικατασταθεί με τους αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης και δη σε πολλές περιπτώσεις σε τοποθετήσεις τους σε λειτουργικά κενά (κενά τα οποία μπορεί να υφίστανται ακόμη και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς). Συγκεκριμένα, στις 26/11/2021 έγιναν οι 286 προσλήψεις αναπληρωτών με τρίμηνη σύμβαση, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε ψηφιακές τάξεις, ενώ ακολούθησαν στις 12/1/2022 οι 566 τρίμηνες προσλήψεις με τις 2.500 να έρχονται να συμπληρωθούν για να αντικαταστήσουν νοσούντες εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, δεδομένου πως κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά δε δόθηκαν άδειες ειδικού σκοπού. είναι εύλογο να αναλογιστεί οποιοδήποτε πως οι προσλήψεις με τρίμηνη σύμβαση έχουν εφαρμοστεί με την πρόφαση της πανδημίας. Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές που βρίσκονται εντός των σχολείων και φανερώνουν με δηλώσεις τους μεταξύ των κύκλων των εκπαιδευτικών, πολλαπλές τοποθετήσεις τρίμηνων αναπληρωτών σε λειτουργικά κενά. Είναι αυτονόητο πως δεν μπορούν οι αναπληρωτές με τρίμηνη σύμβαση να καλύπτουν μόνο ένα η δυο σχολεία καθώς όπως είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό δε θα νοσήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στο ίδιο σχολείο.

Έπειτα από τις τρίμηνες προσλήψεις πραγματοποιήθηκε ειδική πρόσκληση αναπληρωτών, για την κάλυψη κενών που είχαν προέλθει λόγω παραιτήσεων και ανακλήσεων! Τα νούμερα προσλήψεων ήταν ελάχιστα έναντι των τρίμηνων προσλήψεων και αποτελούσαν «Στάχτη στα μάτια» των αναπληρωτών. που όντας στην ανεργία περιμένουν πρόσληψη.

Η ελαστικοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών δημιουργεί σοβαρή και μακροπρόθεσμη ζημία σε αναπληρωτές, οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τρίμηνη σύμβαση, δεδομένου πως κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να εργάζεται 3 μήνες το χρόνο.

Καταστρατηγούνται οι πίνακες που έχουν νομίμως καταρτισθεί βάσει του ΑΣΕΠ μέσω των τρίμηνων προσλήψεων. Μέσω των τοποθετήσεων των τρίμηνων αναπληρωτών σε λειτουργικά κενά δημιουργούνται ανισότητες ως προς τη μοριοδότηση στους πίνακες ΑΣΕΠ, δεδομένου πως μοριοδοτούνται με 1.5 μόριο.

Σε σχολεία μάλιστα που έχουν τοποθετηθεί αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου εδώ και μήνες (με λιγότερες αποδοχές μηνιαίως και μόρια), τοποθετείται αναπληρωτής τρίμηνης σύμβασης ακόμη και με 800 θέσεις πιο κάτω στους πίνακες του ΑΣΕΠ , λαμβάνοντας και σχεδόν υπερδιπλάσια μοριοδότηση.

Προφανώς μπροστά στα προβλήματα που δημιουργεί η ανεργία προς όλους τους αναπληρωτές, τρίμηνους και μη, το υπουργείο παιδείας βρίσκει τον τρόπο να «εντυπωσιάσει» την κοινωνία με τρίμηνες προσλήψεις, ενώ σε τηλεφωνικές επικοινωνίες συναδέλφων αναπληρωτών και στο ερώτημα, « θα προκύψει κανονική σύμβαση» , η απάντηση είναι δεν υπάρχουν πιστώσεις!

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία. Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Έχω εργαστεί σε δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας (Κύπρου) για ένα έτος, όπως επίσης και σε αλυσίδα φροντιστηρίων (Intercity) στην Λευκωσία ως υπεύθυνος υπολογιστών για δύο έτη. 📌Έκανα ένα διάλειμμα δύο ετών, όπου εργάστηκα σε Χρηματιστηριακή εταιρεία “Forex”(Teletrade). 📌Επιπλέον, έχω εργαστεί στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής, συγκεκριμένα σε Τ.Ε. 📌Μετά από αυτό το διάστημα , επέστρεψα στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια εργαζόμουν ως αναπληρωτής σε σχολεία της ελληνικής επικράτειας (Κρήτη, Σαντορίνη, Εύβοια, Κέρκυρα κ. α). 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα, την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση.

error: Το υλικό προστατεύεται!!