Βέλγιο: Offline και με νόμο οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά το τέλος του ωραρίου

Το νέο νομοσχέδιο του Βελγίου ακολουθεί την τάση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, η Volkswagen αποφάσισε, από το 2012, να απαγορεύσει την πρόσβαση ορισμένων εργαζόμενων στο mail τους, μετά το πέρας του εργάσιμου ωραρίου τους. Στη Γαλλία, το 2017 οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους υποχρεώθηκαν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση για τον ανακαθορισμό του δικαιώματος των υπαλλήλων να αγνοούν εταιρικά smartphones και υπολογιστές σε μη – εργάσιμες μέρες και ώρες. Την περασμένη χρονιά, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας πήγε την κατάσταση ένα βήμα παρακάτω, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 10 άτομα στις επιχειρήσεις τους, υπόκεινται σε πρόστιμα σε περίπτωση αποστολής γραπτών μηνυμάτων ή mail εκτός ωραρίου. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συνεισφέρουν στα έξοδα που μπορεί να προκύπτουν από την εργασία εξ’ αποστάσεως.

Offline και με το νόμο μπορούν να παραμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Βέλγιο εκτός του ωραρίου εργασίας τους αφού, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, η χώρα έγινε η τελευταία που δίνει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να αποσυνδέονται.

Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, δίνει σε 65.000 δημόσιους υπαλλήλους της χώρας το δικαίωμα να μην απαντάνε σε κλήσεις και μηνύματα εκτός ωραρίου εργασίας τους, εκτός εάν συντρέχουν «εξαιρετικοί» λόγοι για το αντίθετο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του νομοσχεδίου και στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, παρότι συναντάει έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με την υπουργό δημόσιας διοίκησης της χώρας, Petra De Sutter, η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν απολύτως απαραίτητη προκειμένου να καταπολεμηθεί η κουλτούρα των εργαζομένων που αισθάνονται ότι πρέπει να είναι πάντα επί ποδός. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση, αφού η τηλεργασία καθιστά τους εργαζόμενους διαθέσιμους ανά πάσα στιγμή, κάνοντας μεγάλο τον κίνδυνο αυτού του είδους οι αλλαγές στις εργασιακές συνήθειες και συνθήκες να γίνουν μόνιμες.

H εξουθένωση η πραγματική πανδημία του σήμερα

Σύμφωνα με έρευνα για την εργασία εξ’ αποστάσεως στο Βέλγιο, οι τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (84%), εκ των οποίων το 40% σε διευθυντικές θέσεις, δήλωσαν ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους, για δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, και μετά την πανδημία. «Το αποτέλεσμα θα ήταν το άγχος και το αίσθημα της εξουθένωσης να είναι η πραγματική πανδημία του σήμερα», δήλωσε σχετικά η De Sutter.

Στον τομέα των εργασιακών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου εξετάζει επίσης και μία πρόταση για μετάβαση σε τετράωρη εβδομάδα, 38 έως 40 ωρών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Σε περίπτωση που η πρόταση υλοποιηθεί, τις εργάσιμες ημέρες οι ώρες εργασίας θα αυξηθούν, οι εργαζόμενοι, όμως, θα έχουν, κάθε εβδομάδα, ένα ολόκληρο τριήμερο.

((ethnos))

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo