PISA 768x768 1

Ανοιχτή επιστολή του Γιώργου Μαυρογιώργου, ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Κυρία υπουργέ,

Από ό,τι διαβάζουμε στον τύπο (17.5.2022), παραμονή της νέας περιπέτειας των σχολείων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, «είναι η τρίτη φορά που η υπουργός Παιδείας αναγγέλλει τη δικαστική απόφαση για επικείμενη απεργία των εκπαιδευτικών». Αυτό σχολιάστηκε με αφορμή την ανακοίνωση που σπεύσατε να δημοσιοποιήσετε, πριν καν η είδηση φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία από τους αρμόδιους φορείς.

Αποδεικνύεστε επιρρεπής στον κυνισμό και στην καταχρηστική αξιοποίηση των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους (ΙΜΚ) για να προωθήσετε τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά σας στη δημόσια εκπαίδευση, μέσα από μια αποικιοκρατικού τύπου και άνευ όρων τυφλή προσήλωση στις συστάσεις του ΟΟΣΑ 2011 (Διαμαντοπούλου), παρακάμπτοντας μεταγενέστερες ανάλογες Εκθέσεις του 2017 και 2018, με τις ευλογίες του ίδιου του οργανισμού. Δεν υπερασπίζομαι Εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Σημειώνω απλώς τον ρεβανσιστικό ύφος και ήθος με το οποίο πολιτεύεστε. Δε σας «καίγεται καρφί», αρκεί να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα υποστηρικτών σας. Το tweet που γράψατε αποκαλύπτει με τον πιο κυνικό τρόπο τα σχέδιά σας για το ελληνικό υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο. Το πιο μαζικό δημοκρατικό σχολείο που είναι ανοιχτό για όλους.

PISA 768x768 1

Είστε άκρως αποκαλυπτική στο twitter σας! Είστε βέβαιη ότι οι ενέργειές σας στο θέμα των λεγόμενων «εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα» δεν έχουν «παράνομες και καταχρηστικές πτυχές»; Εκεί που μας βομβαρδίζατε, μέρες τώρα, με το «νέο» και «ανεξάρτητο» εργαλείο που το ονομάσατε -με αφέλεια πιθηκισμού– «ελληνική Pisa», στο παραπάνω tweet ανατρέπετε όλο το αφήγημα και μας δηλώνετε απροσδόκητα ότι «επιτέλους και η χώρα μας θα αξιοποιήσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης». Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός, αν και είναι εν πολλοίς ψευδής (επιτέλους, θα γίνει αξιοποίηση εργαλείου για τη βελτίωση της εκπαίδευσης), αποκαλύπτει μια σπαρταριστή αλήθεια: «Ελληνική Pisa» είναι το παραπλανητικό όνομαπου δώσατεσε ένα «διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο».

Επιβεβαιώσατε όσα έχουμε αποκαλύψει κατά καιρούς, σχετικά με το «νέο εκπαιδευτικό εμπόρευμα-πακέτο» και προϊόν της παγκόσμιας αγοράς που διακινείται από το «εμπορικό κέντρο» του ΟΟΣΑ. Αυτό που σήμερα (18 Μαΐου 2022), με δικαστική απόφαση, εντέλλεστε να εφαρμοστεί σε 600 σχολεία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είναι ένα έκτρωμα μηχανιστικής απομίμησης προϊόντος ΟΟΣΑ, με το οποίο -στο όνομα διεθνοποιημένων νεοφιλελεύθερων «καλών πρακτικών»- έχετε αποφασίσει να αλλάξετε δραματικά τον λαϊκό, δημοκρατικό και συμπεριλητπικό χαρακτήρα της 11χρονης υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα. Αυτό έχει όνομα: πρόκειται για ιδιότυπη νομότυπη αντιγραφή που γίνεται “on demand”, με όρους αγοράς. Εταιρείες, όπως ο κολοσσός Pearson Inc., η Janison και άλλες, έχουν συνάψει εταιρική σχέση με τον ΟΟΣΑ, με σκοπό την «ιμπεριαλιστικού» χαρακτήρα διείσδυσή τους στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Δημοφιλή!!  Έναρξη υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις απόκτησης Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ)

Εμείς ας είμαστε ουραγοί στις επιδόσεις. Το τίμημα της διεθνούς μας σύγκρισης το πληρώνουμε 22 χρόνια τώρα (2000-2022) και με δαπάνη, επειδή τα πάντα γίνονται “on demand”. Με λίγα λόγια, καταβάλλουμε δαπάνη για να συμμετέχουμε σε ένα “project” που μας «σιδερώνει» στην ομογενοποίηση και τη συμμόρφωση της εκπαίδευσης της χώρας προς τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής αγοράς.

Ας αναφερθούμε συνοπτικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία που προσδιορίζουν την πρώτη εφαρμογή της «ελληνικής Pisa», που δεν είναι, καθώς την πατέντα την έχει ένα «διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο. Όσα σχόλια ακολουθούν είχαν γραφεί πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας…

 

Περί PISA και άλλων παιγνίων εις βάρος του σχολείου

Το PISA δεν είναι η πόλη Πίζα. Το PISA είναι το αρκτικόλεξο του Programme for International Student Assessment. Πώς το διεθνές πρόγραμμα έγινε «ελληνική και PISA»; Εν τέλει, οι σχεδιαστές του εγχειρήματος δεν τα καταφέρνετε στον «εγγραμματισμό» και στην κατανόηση των κειμένων! Πιάνετε πάτο…

Το PISA και η ελληνική φέτα είναι ανταγωνιστικά εμπορικά προϊόντα της καπιταλιστικής αγοράς. Η «Ελληνική PISA» τι είναι; Η ελληνική φέτα έχει πολλές περιπέτειες για να αναγνωριστεί διεθνώς! Η ελληνική PISA πώς και πού να πουληθεί; Η «ελληνική φέτα» διαθέτει ΠΟΠ. Η φάρσα της «ελληνικού προγράμματος διεθνούς αξιολόγησης τη επίδοσης μαθητών» που ακουμπάει; Αλλά, για να δούμε. «Εξετάσεις» δεν είναι. Ούτε «Διαγνωστικές» είναι. Ούτε «Πιλοτικές». «Αξιολόγηση του Συστήματος» δεν είναι. «Ελληνική PISA» δεν είναι! Δεν υπάρχουν εξετάσεις ανώνυμες. Εξετάσεις δίνουμε με επώνυμο…

Ανακοίνωσαν ότι το 2021-2022 οι εξετάσεις θα είναι πιλοτικές. Αυτό σημαίνει ότι η δοκιμαστική εφαρμογή γίνεται αποκλειστικά για μεθοδολογικές βελτιώσεις και όχι για εξαγωγή συμπερασμάτων! Οι διαγνωστικές δοκιμασίες γίνονται στην αρχή ή και ενδιάμεσα και όχι με την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους ή του γυμνασίου ή του λυκείου!

Η Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος δε γίνεται με βάση τις επιδόσεις μαθητών/τριών σε θέματα ευρύτερων/γενικών γνώσεων σε δυο αντικείμενα. Η «ελληνική PISA» είναι μια παγκόσμια κακόγουστη και επικίνδυνη φάρσα που αντιγράφει το PISA, που χρόνια μας κατατάσσει στους ουραγούς. Η «Ελληνική PISA» είναι ένα καταχρηστικό, παραπλανητικό, δαπανηρό εγχείρημα που στοχεύει να ανοίξει το δημόσιο υποχρεωτικό σχολείο στην αγορά.

Δημοφιλή!!  Πρόσκληση Εισαγωγής στις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.)

Η «κουλτούρα αξιολόγησης» δεν είναι υπόθεση νόμων και προσφυγής στη δικαστική εξουσία. Αγωγή μπορεί να γίνει κατά της υπουργού που εκθέτει μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σε εμπειρίες καταχρηστικών και παραπλανητικών «εξετάσεων». Καταχρηστική δεν είναι η στάση εργασίας των εκπαιδευτικών, αλλά η διάθεση 251.000 € για την αλλοίωση του χαρακτήρα του υποχρεωτικού δημόσιου σχολείου. Η δαπάνη κοινοτικών κονδυλίων ΕΣΠΑ για εισαγωγή αντιλαϊκών εκπαιδευτικών μέτρων έχει καταγραφεί ως «καλή πρακτική» εξαγοράς της συναίνεσης χρήσιμων και κρίσιμων συντελεστών της εκπαίδευσης.

2000-2022: πότε αξιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα PISA για την «καλύτερη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής βάσει μετρήσιμων δεδομένων»;

Η προσφορά του PISA (2000-2022) ήταν να διαφημίζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) τα ιδιωτικά σχολεία, υπογραμμίζοντας πως με βάση τα αποτελέσματα τα ιδιωτικά είναι 2 χρόνια μπροστά από τα δημόσια! Μόνο που δε διευκρίνιζαν γιατί μετέτρεπαν τα σχολεία σε «φροντιστήρια PISA».

Το άρθρο 104 και η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας (14.04.2022) δεν αναφέρονται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα αλλά κάνουν λόγο για «εθνικό επίπεδο». Προβλέπεται η επέκταση και στις άλλες τάξεις και η διεύρυνση των αντικειμένων αξιολόγησης. Με λίγα λόγια, «ολοκληρωτική αξιολόγηση»!

Η Τράπεζα Θεμάτων «βάζει πόδι» και στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο και επανέρχονται οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι τυποποιημένες δοκιμασίες διαβαθμισμένης δυσκολίας εισάγονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το υποχρεωτικό σχολείο, με το πρόσχημα του ανυπόστατου «ελληνικού PISA» θα μετατραπεί σε φροντιστήριο ή σε σχολείο τύπου PISA για την αγορά: ανταγωνισμός, σύγκριση και κατάταξη σχολείων, μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και ελεύθερη επιλογή σχολείου, κουπόνι, σχολεία πολλών ταχυτήτων.

Κυρία Κεραμέως, μην επαίρεστε για την πρωτιά! Ο ΓΑΠ είχε θεσμοθετήσει το ίδιο εγχείρημα, πριν κι από το PISA. Με τα ΠΔ 409/1994 για το Γυμνάσιο και ΠΔ 8/1995 για το Δημοτικό. Διαβάζουμε:

Κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα, για ερευνητικούς λόγους ή για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του σχολικού έργου σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο ή για άλλους παιδαγωγικούς λόγους, είναι δυνατό να πραγματοποιούνται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εξεταστικές δοκιμασίες, με βάση ειδικά μελετημένα κριτήρια. Τα αποτελέσματα σε εθνικό, τοπικό ή και σχολικό επίπεδο γνωστοποιούνται στο ΥΠΕΠΘ, στο ΠΙ, στις διευθύνσεις, χωρίς να αναφέρονται σε αυτά οι ατομικές επιδόσεις των μαθητών κάθε σχολείου.

Αν αυτό το γνωρίζατε, ψεύδεστε! Αν δεν το γνωρίζατε, αγνοείτε την ιστορία των εκπαιδευτικών μέτρων που επαναφέρετε με το ψευδώνυμο «Ελληνική PISA»! Μάλλον αγνοείτε και την ιστορία των εκπαιδευτικών μέτρων που καταργήθηκαν στην πράξη. Η όποια «ποιότητα στην Εκπαίδευση» δεν είναι υπόθεση του «Νόμου και της Δημόσιας Τάξης». Για αυτό έχουμε ένα απέραντο νεκροταφείο νόμων και υπουργικών αποφάσεων που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Ούτε ενέπνευσαν, ούτε ενδυνάμωσαν δασκάλους και μαθητές/τριες.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω