Λίγά λογία ακόμη για τη PISA – Μεγαλοπρεπής ήττα Κεραμέως! 92% αποχή από τις εξετάσεις PISA στον Αριστοτέλη, Πάνω από 70% στην Αττική!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ποια είναι η αλήθεια

Τα υπόλοιπα περί στρωματοποιημένης δειγματοληψίας δεν έχουν κανένα νόημα, πέραν της νομιμοποίησης των εξετάσεων στη συνείδηση των εργαζόμενων γονέων. Η μόνη στρωματοποίηση (τύπου οδοστρωτήρα) θα συμβεί στα σχολεία και στους μαθητές των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτό συμβαίνει (αν συμβαίνει) μόνο για φέτος. Ο ν. 4823/άρθρο 104 το διατυπώνει ξεκάθαρα: «Σκοπός των ως άνω εξετάσεων είναι η εξαγωγή πορισμάτων … σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας». Από την επόμενη σχολική χρονιά όχι μόνο θα εξάγονται αποτελέσματα ανά σχολείο, αλλά θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του «αξιολογημένου» σχολείου, (άρθρο 105/Ν.4823, παράγραφος ε).

Με βάση τα προαναφερόμενα, είναι φανερό το ψεύδος του ΥΠΑΙΘ. Σε όσες χώρες διεξάγονται «εθνικές εξετάσεις», όλη η εκπαιδευτική διαδικασία προσανατολίζεται για την αποτελεσματικότητα αυτών των εξετάσεων. Στην Αμερική, στο ΗΒ και στη Γερμανία, πολλά σχολεία αρνούνται να εγγράψουν μαθητές με χαμηλή βαθμολογία, για να μην τους ρίξει το ΜΟ επίδοσης που έχουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η χρηματοδότησή τους εξαρτάται άμεσα από τις επιδόσεις των μαθητών τους. Έτσι διαμορφώνονται κατηγορίες σχολείων. Άλλωστε για αυτό το λόγο, το ΥΠΑΙΘ τετραπλασίασε τα «πρότυπα σχολεία».

Το ΥΠΑΙΘ αποκρύπτει ότι στο μέλλον οι «εθνικές εξετάσεις» ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα μαθήματα και σε άλλες τάξεις, (με μια απλή Υ.Α.) όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 104 του ν. 4823/ παράγραφοι 3 και 4. Την ίδια στιγμή 2.300 πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο έχουν στείλει ανοιχτή επιστολή στον διευθυντή του προγράμματος PISA, στην οποία αναφέρουν: το νέο καθεστώς που επιβάλλει το πρόγραμμα PISA, με το διαρκή κύκλο των τεστ σε παγκόσμια βάση, βλάπτει τα παιδιά μας και αποδυναμώνει τις σχολικές μας τάξεις καθώς αναπόφευκτα συνεπάγεται όλο και περισσότερα τεστ πολλαπλής επιλογής, περισσότερα λεπτομερώς προσχεδιασμένα μαθήματα από «προμηθευτές» που βρίσκονται έξω από το σχολείο – και λιγότερη αυτονομία για τους εκπαιδευτικούς. Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα PISA έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο το άγχος που προϋπήρχε στα σχολεία, θέτοντας σε κίνδυνο την ισορροπία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δημοφιλή!!  Ομάδα Πειραματόζωων Εκπαιδευτικών - Εμείς οι νεοδιόριστοι δεν κάνουμε πίσω

Στην πραγματικότητα τα θέματα των εξετάσεων είναι έτσι δομημένα, ώστε να αφαιρείται κάθε δυνατότητα διατυπωμένης κριτικής επεξεργασίας από τους μαθητές. Στην πραγματικότητα «τα μαθήματα απονευρώνονται και διεξάγονται ως ένα είδος φροντιστηρίου, καθώς η μηχανιστική λογική είναι παρούσα». Αντί να διατυπώνεται διαδοχή σκέψεων και συμπερασμάτων που οδηγούν σε απαντήσεις, οργανώνοντας τη σκέψη και τα εκφραστικά μέσα, στα τεστ πολλαπλής επιλογής απλά σταυρώνεται το «σωστό τετράγωνο».

ΠΗΓΗ

 

Χαιρετίζουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς των σχολείων μας που με τη στάση τους συνέβαλαν ώστε να ακυρωθεί το ολέθριο αντιεκπαιδευτικό σχέδιο του υπουργείου και της κυβέρνησης. Οι εξετάσεις στον Αριστοτέλη ακυρώθηκαν σε 5 από τα 6 ΔΣ που ήταν προγραμματισμένες -20ο, 53ο, 56ο, 109ο, 144ο-. Η αποχή από τις εξετάσεις έφτασε στο 92% στα σχολεία του Αριστοτέλη!

 

Σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε εκατοντάδες σχολεία ακυρώθηκαν σήμερα 18/5/2022 οι προγραμματισμένες εξετάσεις PISA, από τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία και από την μαζική αποχή μαθητών και γονιών. Μόνο στην Αττική η ακύρωση ξεπερνά το 70%.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Αριστοτέλη έξω από τα σχολεία-εξεταστικά κέντρα στις συγκεντρώσεις ενημέρωσης! Οι εκπαιδευτικοί του σωματείου μας όπως και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη χώρα, σε πείσμα των απειλών και των προσφυγών της υπουργού να καταστείλει τις απεργίες μας και τα δικαιώματά μας, να μας φιμώσει, να μας απειλήσει και να μας εκβιάσει, σήκωσαν ανάστημα αξιοπρέπειας κι αγάπης στο δημόσιο σχολείο, στο σχολείο για όλα τα παιδιά!
Έδωσαν ηχηρή απάντηση στα σχέδια του ΥΠΑΙΘ να κατηγοριοποιήσει σχολεία και μαθητ(ρι)ες, να εισάγει τον ανταγωνισμό, τις δεξιότητες της αγοράς, τη διδασκαλία για τα τεστ και τις εξετάσεις σε βάρος της ολόπλευρης γνώσης και της κριτικής σκέψης, να πετάξει στον Καιάδα τα παιδιά από τα πιο φτωχά και πληττόμενα λαϊκά στρώματα και περιοχές της χώρας.
Αντισταθήκαμε! Το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα έδειξε για μια ακόμα φορά τη δύναμη του!
Οι φερετζέδες έπεσαν!
ΥΠΑΙΘ, Κεραμέως, Κόπτσης και κυβέρνηση αποκαλύφθηκαν πλήρως για τις προθέσεις τους. Κανένα απολύτως νοιάξιμο δεν έχουν για το δημόσιο σχολείο. Έχουν προαποφασίσει άσχετα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Χαρακτηριστικό σε αυτό:
Αλαλούμ στα σχολεία
Εντυπωσιακές οι απαντήσεις από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, στα ερωτήματα των σχολικών μονάδων για το πως θα διεξάγουν τις εξετάσεις χωρίς προσωπικό. «Βρείτε τα», «Κλείστε το ολοήμερο», «Βάλτε τις ειδικότητες και κρατήστε εσείς τα τμήματά τους» και το πιο εντυπωσιακό, «Βάλτε έναν επιτηρητή»!!! Κατά τα άλλα το αδιάβλητο των εξετάσεων. Όχι ότι δεν το ξέραμε, αλλά τόσο ξεδιάντροπα και στα μούτρα μας…
Θέματα με στόχο να τσακίσουν ψυχολογικά τα παιδιά
19 ερωτήσεις στα μαθηματικά σε μιάμιση ώρα εκ των οποίων οι 13 απαιτούσαν σύνθετες πράξεις σε πρόχειρο τετράδιο. Από την άλλη τα θέματα της Γλώσσας θύμιζαν πανελλήνιες και μάλιστα δημιουργούσαν νοηματικές ασάφειες για το ποια είναι η σωστή απάντηση. Όλη η ύλη Ε’ και Στ’ δημοτικού με κάθε λεπτομέρεια χωρίς να συνυπολογίσουν πως τα παιδιά αυτά ήταν κλεισμένα στο σπίτι τους τα προηγούμενα δύο χρόνια μπροστά σε μία οθόνη, χάνοντας με αυτό τον τρόπο την ουσιαστική επαφή με τους συμμαθητές/τριες τους και την αξία της δια ζώσης διδασκαλίας. Ενδεικτικό ότι επιδιώκουν εξετάσεις εξόντωσης όχι μόνο για τους λεγόμενους αδύνατους μαθητές αλλά για το φρόνημα και την ψυχολογία όλων των παιδιών και εκπαιδευτικών. Γι αυτό λέμε εξετάσεις κατηγοριοποίησης κατάταξης και στην ουσία απόρριψης μαθητών σχολείων και εκπαιδευτικών.
Η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν ξεπέρασε τα όρια, αξίζει μηνύσεων…
Ο Κόπτσης έστειλε μήνυμα και οι διευθύνσεις αναπαρήγαγαν στα σχολεία ότι η στάση εργασίας της ΔΟΕ βγήκε παράνομη και καταχρηστική με στόχο να φοβίσει ότι όποια/ος απεργήσει θα παρανομεί. Εν τω μεταξύ είχαν κηρυγμένη απεργία ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ αλλά αυτό το απέκρυψαν. Και καλά αυτά, είναι αναμενόμενα από μια κυβέρνηση και μια πολιτική που μοναδικό της όπλο είναι ο αυταρχισμός και ο ολοκληρωτισμός. Αλλά να παίρνουν τηλέφωνα στα σχολεία που ήταν εξεταστικά κέντρα και να ζητούν οι διευθυντές εκπαίδευσης ποιοι εκπαιδευτικοί των συγκεκριμένων σχολείων ειδικά, απέργησαν, αυτό ονομάζεται εργοδοτική τρομοκρατία, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τα στοιχειώδη κατοχυρωμένα αστικά δικαιώματα στην προστασία των απεργών! Οι απεργοί καταγράφονται στο myschool κι όχι στα μπλοκάκια του κάθε διευθυντή εκπαίδευσης! Αλλιώς να ξαναγυρίσουμε στην εποχή της ταινίας όπου ο χαφιές του εργοστασιάρχη με ένα μπλοκάκι στην άκρη της διαδρομής, κατέγραφε τους εργάτες που συμμετείχαν στην πορεία για την Ειρήνη. Έ, όχι κι έτσι κα Κεραμέως!
«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» 200.000 το κόστος των σημερινών εξετάσεων!
Είναι προκλητικό! Ποιοι έβαλαν στην τσέπη τους αυτά τα λεφτά; Όταν η εκπαίδευση στενάζει από υποχρηματοδότηση και οι συνήθεις επιτήδειοι βρίσκουν παράθυρα, παραθυράκια και πόρτες για ζεστό χρήμα!
Το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα απάντησε δυναμικά κι αποφασιστικά και θα συνεχίσει να το κάνει! Σήμερα η ήττα του υπουργείου και των αντιεκπαιδευτικών του σχεδίων ήταν μεγάλη! Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών!
 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω