ΣΑΤΕΑ – Διευκρινίσεις σχετικά με τις αποσπάσεις σε φορείς των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ61

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ύστερα από την ανακοίνωση της εγκυκλίου με θέμα «Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε υ π η ρ ε σ ί ε ς και φ ο ρ ε ί ς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2022-23» αρκετοί συνάδελφοι μας ΠΕ61 και ΠΕ71 δήλωσαν ενδιαφέρον ώστε να αποσπαστούν στον φορέα ή στην υπηρεσία που επιθυμούν αφού πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Οι αιτήσεις υποβολών διήρκησαν από τις 05/04/2022 έως τις 15/04/2022.

Τις τελευταίες ημέρες όμως ενημερωθήκαμε από μέλη του Συλλόγου μας ότι ορισμένες αιτήσεις απενεργοποιήθηκαν. Σε διευκρινιστική απάντηση που δόθηκε από Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρονται τα εξής: Οι αιτήσεις απόσπασης νεοδιόριστων εκπ/κών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ αλλά και σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας ΥΠΑΙΘ, οι οποίοι έχουν κώλυμα απόσπασης, απενεργοποιούνται. Η πενταετής υπηρεσία στην Ειδική αγωγή των νεοδιόριστων εκπ/κών υπολογίζεται από τον διορισμό τους (δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία τους ως αναπληρωτών εκπ/κών). Στην παρούσα απάντηση απουσιάζουν τα στοιχεία, βάσει των οποίων άρθρων και εδαφίων δίνεται η απάντηση.

Δημοφιλή!!  Ψηφίστε την Μαθητική Εικονική Επιχείρηση Bee natural του ΕΝΕΕΓΥΛ Πεύκων!

Επιπλέον, στην εγκύκλιο αναφέρονται ότι: «Δικαίωμα υποβολής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης για απόσπαση έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι: […] «δ) Είναι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) των διατάξεων της παρ. 5α του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (Α ́13), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 42 του ν. 4722/20 (Α ́177) που δεν έχουν υπηρετήσει πέντε (5) έτη σε μονάδες ΕΑΕ, εκ των οποίων τα δύο στην περιοχή διορισμού τους». Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο εδάφιο υπήρχε και στις δύο τελευταίες εγκυκλίους μεταθέσεων, για τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023, με μία επισήμανση η οποία δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη εγκύκλιο. «Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Ε.Α.Ε., προκειμένου να μετατεθούν σε σχολικές μονάδες της γενικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την περ. α της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/19 (13Α ́), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 42 του ν. 4722/20

Δημοφιλή!!  ΚΕΝΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ 2024 ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

(177Α ́) οφείλουν να υπηρετήσουν σε σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών, εκ των οποίων για δύο (2) τουλάχιστον σχολικά έτη στην περιοχή διορισμού τους». Όπως γίνεται αντιληπτό η παραπάνω επισήμανση δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και ΠΕ71 οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα και σκοπό μεταπήδησης από την ΕΑΕ στη Γενική εκπαίδευση. Για λόγους ισονομίας των εκπαιδευτικών μεταξύ τους θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αιτήσεις για απόσπαση σε φορείς και υπηρεσίες των εκπαιδευτικών ΠΕ61 και ΠΕ71 πρέπει να ικανοποιηθούν εφόσον πληρούν τα κριτήρια. Το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους υπόλοιπους κλάδους οι οποίοι προσλήφθηκαν στον κλάδο τους στη Γενική εκπαίδευση και δεν έχουν δικαίωμα μεταπήδησης στην ΕΑΕ. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αιτούμαστε:

  • την εκ νέου ενεργοποίηση των αιτήσεων των ΠΕ61 και ΠΕ71 για αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια αίτησης.
  • την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις αιτήσεις των ΠΕ61 και ΠΕ71 οι οποίοι είναι διορισμένοι αποκλειστικά σε δομές ΕΑΕ και για τον λόγο αυτό, ούτε οφείλουν πενταετή παραμονή στην ΕΑΕ ούτε παρουσιάζουν κώλυμα απόσπασης σε υπηρεσίες και φορείς.

    Με εκτίμηση,

    ΔΣ ΣΑΤΕΑ

Δημοφιλή!!  Αποκλεισμός εκπροσώπησης του αναπηρικού κινήματος στην Υγεία παρά τις δεσμεύσεις Άδ. Γεωργιάδη

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω