Κεφαλίδου: Για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ – Επιτακτική ανάγκη η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών & Κρίσεις – Επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

H βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛ, με αφορμή την καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των υποψηφίων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας &  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

 

Κεφαλίδου: Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες και πλέον από την ημερομηνία που το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ενστάσεων των ενδιαφερόμενων υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης. Είναι πρωτοφανής η καθυστέρηση και αναδείχνει την ανεπάρκεια του Υπουργείου. Ελπίζουμε η καθυστέρηση να μην οφείλεται στις παρενέργειες και την εμπλοκή της Δικαιοσύνης για τους κομματικούς διορισμούς του 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν μπορεί να παραταθούν για άλλη μια σχολική χρονιά οι θητείες των ανύπαρκτων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. (Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) και για έκτη φορά οι θητείες των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

 


 

Προς:  Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Την τελευταία δεκαετία, η μη πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση και οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις είχαν ως αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, η κάλυψη των κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αποτέλεσε μια λύση ανάγκης, η οποία βαθμιαία καθιερώθηκε και στη συνέχεια γιγαντώθηκε. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από την οικονομική κρίση το ποσοστό των αναπληρωτών ήταν περίπου στο 10%, ενώ τώρα αποτελεί περίπου το 1/3 του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Για να λειτουργήσει η εκπαίδευση τη φετινή χρονιά χρειάστηκαν περίπου 43.000 αναπληρωτές.

Επειδή, παρά τους διορισμούς εκπαιδευτικών τα δύο τελευταία χρόνια, τα κενά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τόσο στη Γενική, όσο και στην Ειδική Αγωγή και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

Επειδή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συντηρεί το «φτωχό» Δημόσιο Σχολείο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (μείωση ωραρίου παραμονής μαθητών κατά 5 ώρες την εβδομάδα, κατάργηση 4.500 οργανικών θέσεων υπεύθυνων Ολοημέρου) και δεν προχωρά στην επαναφορά του θεσμού του ολοήμερου Δημοτικού με ΕΑΕΠ, στα ολοήμερα Νηπιαγωγεία, στη δημιουργία Τμημάτων Ένταξης για την Ειδική Αγωγή σε όλα τα πάνω από εξαθέσια Δημοτικά Σχολεία, στη δημιουργία Ομίλων ενταγμένων στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα στα Γυμνάσια.

Επειδή, με βάση τις ανακοινώσεις των συνδικάτων, τα οργανικά κενά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – τη χρονιά 2022-2023 – εμφανίζονται να είναι πάνω από 11.000.

Επειδή οι συγχωνεύσεις και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν λύση κάλυψης των πραγματικών αναγκών.

Επειδή, λόγω της σχετικής βελτίωσης των δημοσιονομικών της χώρας και του προγράμματος Ανασυγκρότησης καθώς και του ισχύοντος κανόνα 1:1 (δηλαδή για κάθε μια αποχώρηση να γίνεται αυτόματα μια πρόσληψη), δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να μετατραπούν οι συνταξιοδοτήσεις σε διορισμούς.

Επειδή η εκπαίδευση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης με την επαναφορά θεσμών όπως του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου με διευρυμένο ωράριο, τη δημιουργία Τμημάτων Ένταξης για την Ειδική Αγωγή, ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις;
  2. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με σκοπό την κάλυψη των οργανικών κενών σε όλες τις ειδικότητες και των δύο βαθμίδων;
  3. Ποιος είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που προτίθεται να διορίσει σε κενές οργανικές θέσεις ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ;
  4. Προτίθεστε να καθιερώσετε τη διαδικασία του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, τόσο για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των οργανικών κενών στην εκπαίδευση όσο και των αναπληρωτών;
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo