Από πότε χαλαρώνουν τα μέτρα: Τέλος τα πιστοποιητικά και τα τεστ στους μαθητές – Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Το έκτακτο σχέδιο για το καλοκαίρι

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων –  Οι τελικές ανακοινώσεις αύριο ή μεθαύριο από τον υπουργό Υγείας

 

Θάνος Πλεύρης Οδικός χάρτης για άρση μέτρων και πρόστιμο ανεμβολίαστων άνω 60ετών @SKAIgr 11.4.22

 

Θ. Πλεύρης: Μετά το Πάσχα χαλαρώνουν τα μέτρα – Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους και 4η δόση

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα, τη χαλάρωση των περιορισμών, την τέταρτη δόση του εμβολίου αλλά και τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (11/4) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει νέα χαλάρωση των μέτρων ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «πάμε μετά το Πάσχα, προς τον Μάιο» αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ Covid, γιατί ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ. Απλώς, από τον Μάιο, μετά το Πάσχα θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση», δήλωσε ο υπουργό Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή για τους εμβολιασμένους πολίτες η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, με εξαίρεση τη μάσκα.

Όπως επισήμανε ο κ. Πλεύρης, αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι θα δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους.

Δημοφιλή!!  Κλειστά σχολεία Ζωγράφου: Ταλαιπωρία 500 οικογενειών - Γονείς σε απόγνωση

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση», τόνισε.

Ο κ. Πλεύρης μετέθεσε χρονικά την κατάργηση της μάσκας επισημαίνοντας ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αναστολή των μέτρων και πλήρη επανεξέτασή τους τον Σεπτέμβριο.

 

ΠΑΣΧΑ

Για τον εορτασμό του Πάσχα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δε θα απέχει από αυτό που έχουμε σήμερα. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο», είπε.

Δημοφιλή!!  Εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στα σχολεία

Τι θα γίνει με την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό στον γενικό πληθυσμό και απάντησε πως «η πληροφόρηση είναι ότι εντός Απριλίου θα έχουν καταλήξει οι ευρωπαϊκές αρχές για το πώς θα γίνει η τέταρτη δόση και τότε θα υπάρξει μια κοινή πολιτική». Σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης στα παιδιά, σχολίασε ότι προς το παρόν τα επίσημα όργανα δεν έχουν αποφανθεί για κάτι τέτοιο.

Ανεμβολίαστοι και πρόστιμα

Ως προς τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι με νομοθεσία έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής του προστίμου, πράγμα που θα γίνει μέσα σε αυτή την εβδομάδα. «Από 15 Απριλίου και μετά δε θα υπάρχει πρόστιμο και θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε και αποκάλυψε ότι είναι στο τραπέζι η διαγραφή του προστίμου για όσους πάνε τώρα να εμβολιαστούν.

Τέλος αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που παραμένουν σε αναστολή λέγοντας ότι «Όσο διαρκεί η πανδημία τουλάχιστον, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Αν αλλάξουν οι συνθήκες της πανδημίας, τότε θα εξεταστεί η θέση αν θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός, ασχέτως πανδημίας», επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι στις προσλήψεις που θα ανακοινωθούν τώρα προφανώς θα πρέπει οι υγειονομικοί να είναι εμβολιασμένοι.

Δημοφιλή!!  Δεν ήταν παιδοβιαστής, ήταν ερωτευμένος - Αποτροπιασμός για την πρόταση απαλλαγής στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό

Το σχέδιο για το καλοκαίρι

 

Η τακτική που θα ακολουθηθεί το καλοκαίρι θα θυμίζει αυτή που είχε ακολουθηθεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Δηλαδή σε όποια περιοχή καταγράφεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αλλά πλέον με βαριά περιστατικά, θα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

 

Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στα νησιά από όπου υπάρχει και δυσκολία μεταφοράς των ασθενών σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρά περιστατικά. Οι ειδικοί επιστήμονες θα παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και όπου κρίνουν μπορεί να προτείνουν την περιστασιακή επαναφορά κάποιων μέτρων.

Θ. Πλεύρης: Μετά το Πάσχα χαλαρώνουν τα μέτρα – Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους και 4η δόση

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω