Πρωθυπουργός: Κατώτατος μισθός – Επίδομα ακρίβειας – Μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα (vid)

Τις σκέψεις της κυβέρνησης για ακόμα πιο ουσιαστική παρέμβαση κατά της ακρίβειας, ακόμα και με μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αποκάλυψε χθες το απόγευμα, στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Εξέφρασε, έτσι, «φωναχτά» τις σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών κόντρα στον εισαγόμενο πληθωρισμό, τηρουμένων πάντα των δημοσιονομικών ισορροπιών.

 

 

Εφόσον η σκέψη αυτή υλοποιηθεί, θα πρόκειται, όπως λέει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, για πολύ στοχευμένη κίνηση για βασικά τρόφιμα. Για τρόφιμα, δηλαδή, ευρείας κατανάλωσης, που αποτελούν πρωταρχική ανάγκη για το «καλάθι της νοικοκυράς».

 

 

«Yπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, πολύ ειδικά προϊόντα», υπογράμμισε σε αυτή τη γραμμή χθες (Alpha) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως το έθεσε, πάντως, ο πρωθυπουργός το μέτρο θα έχει κόστος θα εφαρμοστεί μόνο εφόσον διασφαλιστεί ότι η όποια μείωση συντελεστή θα φτάσει στον καταναλωτή και δεν θα χαθεί κάπου στο μέσον της αλυσίδας τιμολόγησης.

 

Κατώτατος μισθός

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η ανεργία μειώθηκε σχεδόν 4 μονάδες -δεν είναι λίγο- αυτά τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

 

Και το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο η εργασία, είναι οι μισθοί. Αναφέρθηκες στο ζήτημα των μισθών. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί και πρέπει οι μισθοί να ευθυγραμμιστούν με την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

 

Σε διάφορους κλάδους συμβαίνει. Πολλές φορές μου λένε εργοδότες “δεν βρίσκω υπαλλήλους”. Τους λέω: “πλήρωσε περισσότερο, πλήρωσε περισσότερο”. Υπάρχουν κλάδοι που γίνεται αυτό.

 

Αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του κατώτατου μισθού. Και εκεί, όπως είπα πριν, θα γίνει μία όχι ευκαταφρόνητη αναπροσαρμογή, διότι το πρόβλημα σήμερα το οποίο ακούω από πολλά νέα παιδιά είναι το πρόβλημα του διαθέσιμου εισοδήματος.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ως ιδανική εξέλιξη η αύξηση να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό που θα έχει μπροστά του το 7, να αγγίξει, δηλαδή, ή να ξεπεράσει τα 700 ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 5,6%-6%.

Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

 

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

 

Το επίδομα ανεργίας, το οποίο έφτασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο, θα δει νέα αυξηθεί, μετά τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

 

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

 

  1. Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  2. Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  3. Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
  4. Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  5. Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  6. Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων.
    Αμετάβλητο θα παραμείνει το επίδομα μακροχρόνια ανέργου, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ και είναι σταθερό ποσό.

 


Μέχρι την Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου το αργότερο (ή την Μεγάλη Τρίτη το πιθανότερο) θα έχει καταβληθεί στους δικαιούχους το «επίδομα ακρίβειας» των 200 ευρώ ανά δικαιούχο – ή έως και 400 ευρώ ανά νοικοκυριό.

 

Η σχετική διάταξη κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και προβλέπει και αναλογία Δώρου Πάσχα για εργαζομένους σε Εστίαση, Πολιτισμό ή και όποιους άλλους ετέθησαν σε αναστολή τον Ιανουάριο.

 

 

Το συγκεκριμένο επίδομα θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να καταβληθεί έως Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.

 

 

Συνολικά το έκτακτο βοήθημα καταβάλλεται σε 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και συνολικά 3,2 εκατομμύρια ωφελούμενους (σύζυγοι, παιδιά κλπ).

 

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης προβλέπει:

Eκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενόψει Πάσχα και λόγω της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας -όπως τονίζεται.

Το ποσόν καταβάλλεται μέχρι και τις 21.4.2022 το αργότερο και προβλέπεται πως θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται, ούτε συνυπολογίζεται στα κριτήρια για προνοιακές παροχές κλπ. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι έλαβαν κατά τον μήνα Μάρτιο 2022

 

ΠΗΓΗ 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo