Ερωτήσεις στη βουλή για κατάργηση της υποχρεωτικότητας διετούς παραμονής – Νέους Πίνακες Ειδικής Αγωγής 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας διετούς παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού
Με το άρθρο 62 του Ν. 4589/2019 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το άρθρο 42 του Ν. 4722/2020 επί Κυβέρνησης Ν.Δ., οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί «υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάση γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται».
Η παραπάνω διάταξη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διορίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 και η περιοχή διορισμού τους βρίσκεται μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, από την περιοχή ενδιαφέροντός τους. Τους στερεί τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για απόσπαση ή μετάθεση για δύο χρόνια, σε μια περίοδο που το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο, η ακρίβεια σε βασικά είδη συνεχίζεται και αυξάνεται και οι μετακινήσεις έχουν γίνει δυσβάσταχτες για τους όλους τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον για τους εκπαιδευτικούς που μπορεί να εργάζονται σε παραπάνω από ένα σχολεία και μετακινούνται συνεχώς. Μάλιστα, όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί, που περίμεναν και πάλεψαν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για πάνω από 11 χρόνια, σαν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν υπηρετήσει πολλές φορές μακριά από τις οικογένειές τους, έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, τώρα χτυπιούνται για άλλη μία φορά αφού αναγκάζονται να παραμείνουν και για δεύτερο χρόνο στην περιοχή διορισμού.
Επίσης, είναι γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ότι χιλιάδες από αυτούς τους εκπαιδευτικούς αναγκάζονται να διατηρούν και να συντηρούν δύο κατοικίες, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, γεγονός που στις μέρες που διανύουμε αποτελεί ασήκωτο βάρος. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι σε επιστολή τους προς το Υπουργείο, «το όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτης» και η συγκεκριμένη διάταξη τους εξουθενώνει, όταν μάλιστα κατά τη διάρκεια των διορισμών δε δόθηκαν ούτε καλύφθηκαν όλα τα οργανικά κενά.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε:
– Να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και η μετατροπή της σε έναν χρόνο.
– Να δοθεί από τη φετινή σχολική χρονιά η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να κάνουν αίτηση για μετάθεση ή απόσπαση, αφού τον Ιούνιο θα έχουν υπηρετήσει την οργανική τους για ένα έτος.

ΚΙΝΑΛ

ΘΕΜΑ: «Έκδοση προκήρυξης ΑΣΕΠ για την κατάρτιση νέων πινάκων Ειδικής Αγωγής»

 

Για το θέμα που 1ο το e-wall άνοιξε.. ΝΕΟΤΕΡΑ για πίνακες ειδικής αγωγής!!

Οι πίνακες κατάταξης της Ειδικής Αγωγής που δημοσιεύτηκαν τον Ιούνιο του 2020 ισχύουν έως τη λήξη του τρέχοντος έτους. Για τον λόγο αυτό το σχολικό έτος 2022-2023 θα χρειαστεί να δημιουργηθούν νέοι αξιολογικοί πίνακες στην Ειδική Αγωγή και βασική προϋπόθεση για την κατάρτιση τους αποτελεί η έγκαιρη έκδοση νέας προκήρυξης προκειμένου να γίνει εκ νέου κατάθεση δικαιολογητικών ή/και επικαιροποίηση των στοιχείων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

 

 

Όμως η καθυστέρηση της έκδοσης της προκήρυξης από τον ΑΣΕΠ έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες και κλίμα δυσαρέσκειας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που αγωνιούν για το μέλλον τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση η οποία φυσικά επηρεάζει άμεσα και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

 

 

Όπως διαπιστώνουμε έχουν περάσει τρεις (3) μήνες από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του ΥΠΑΙΘ προς το ΑΣΕΠ και η προκήρυξη δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις 22 Δεκεμβρίου 2021 προς τον Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) κο Αθανάσιο Παπαϊωάννου, με το υπ αριθμ. πρωτ. 167857/ΓΔ5/22-12-2021 έγγραφο.

 

 

Όλο αυτό το διάστημα σε σχετικές δηλώσεις τόσο των αρμοδίων παραγόντων του ΑΣΕΠ όσο και του Υπουργείου Παιδείας δεν δίνεται κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της προκήρυξης παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις και δηλώσεις καθησυχασμού. Ενθυμούμενοι όμως και την προηγούμενη μακροχρόνια και με πολλά λάθη διαδικασία, για την κατάρτιση των αντίστοιχων πινάκων που ισχύουν σήμερα, είναι εύλογη η ανησυχία όλων, για την ομαλή και έγκαιρη έκβαση της κατάρτισης των νέων πινάκων.

 

 

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης της νέας προκήρυξης από το ΑΣΕΠ, ώστε να υπάρξουν νέοι Πίνακες Κατάταξης ΕΑΕ, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για να εξασφαλίσουμε τόσο το ομαλό άνοιγμα των σχολείων και την επαγγελματική αποκατάσταση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και την διόρθωση των πολλών λαθών και αδικιών που υπήρξαν στην κατάρτιση των πινάκων που ισχύουν σήμερα.

 

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός: 

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα του ΑΣΕΠ για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης καθώς και της διαδικασίας κατάρτισης νέων πινάκων κατάταξης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2022-2023;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Άνοιγμα πινάκων Ειδικής Αγωγής: Απάντηση του υπ. Παιδείας στην εξώδικη δήλωση 119 εκπαιδευτικών


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo