Να ανακληθεί το έγγραφο για την πάση θυσία ολοκλήρωση της ύλης στα Λύκεια – ΟΛΜΕ / Να μειωθεί η ύλη των Πανελληνίων 2022 και να μην εφαρμοστεί η ΕΒΕ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ενώ ακόμη υπάρχουν κενά στα σχολεία, ενώ όλη τη χρονιά μαθητές και εκπαιδευτικοί έλλειπαν λόγω ασθένειας covid, ενώ παλεύουμε να καλύψουμε τα μαθησιακά και συναισθηματικά κενά των μαθητών μας λόγω καραντίνας και webex, κάπου από ένα παράλληλο σύμπαν γίνεται απαιτητή η κάλυψη της ύλης με πλήρη ευθύνη του εκπαιδευτικού, εισάγεται η τράπεζα θεμάτων και το σύστημα μόνιμων εξετάσεων των μαθητών. Αλήθεια έτσι θα μειώσουμε τη μαθητική διαρροή; (ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ)

 

Ένα σχόλιο του συνάδελφου Μιχάλη Αμοιραδάκη:

Για 6 ολόκληρα χρόνια (3 στο Γυμνάσιο και 3 στο Λύκειο), προάγεσαι ακόμα και αν δεν ξέρεις πού έχεις βάλει τα βιβλία σου…

Αν ασχολείσαι κάνα εικοσάλεπτο την ημέρα, είσαι “καλός”. Και αν είσαι “καλό παιδί” κι έχεις λίγο φιλότιμο παραπάνω, “αριστεύεις”.
Με αυτές τις προδιαγραφές, η Ελληνική Δευτεροβάθμια στέλνει τα παιδιά της (τα παιδιά μας) στην έξοδο του Λυκείου, στην είσοδο της ενηλικίωσης, “εκπαιδευμένα” στην άπραγη ευκολία.
Μαθημένα να “πετυχαίνουν”, χωρίς να προσπαθούν.
Θα μπορούσα να το πω και μεγάλη κοροϊδία. Και τραγική πλάνη. Και απαράδεκτη απάτη. Και άλλα πολλά.
Αλλά κανείς “υπεύθυνος και αρμόδιος” δεν νοιάζεται.
Όμως, τα παιδιά, βαθιά μέσα τους, ξέρουν. Ξέρουν ότι οι μεγάλοι βαθμοί είναι ψεύτικοι, οι έπαινοι και τα αριστεία δεν αντικατοπτρίζουν αληθινές γνώσεις και δεξιότητες.
Έτσι, η επόμενη απάντησή τους, η πρώτη απάντηση που αυτά τα παιδιά πρέπει να δώσουν αναφορικά με το μέλλον τους, κατά κανόνα, δεν δίνεται με κριτήριο “αυτό που θέλω”, αλλά “αυτό που (έχω καταντήσει) να μπορώ”.
Υ.Γ. Δεν είναι τωρινή αυτή η μελαγχολία. Ούτε χθεσινή. Χτίζεται δεκαετίες. Με τα υλικά της βαθιάς υποκρισίας που παρέχει το πελατειακό κομματικό κράτος και οι δημαγωγοί πολιτικάντηδες που το συντηρούν. Και εμείς, οι “ώριμοι ενήλικοι και ειδικοί αναλυτές”, στις προεκτάσεις της απέραντης θλίψης μας, γράφουμε και διαβάζουμε δακρύβρεχτες μελέτες για την “ανεργία των πτυχιούχων”, και σκουπίζουμε τα κροκοδείλια δάκρυά μας…

 

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»

Να ανακληθεί το έγγραφο για την πάση θυσία ολοκλήρωση της ύλης στα Λύκεια, να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων, να μειωθεί η ύλη σε όλα τα μαθήματα και σε όλες τις τάξεις, απαιτεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε μια ακόμα απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος των μαθητών ελάχιστους μήνες πριν ξεκινήσουν οι προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις στα Λύκεια όλης της χώρας. Με την εγκύκλιό του (29601/ΓΔ4/16-03-2022), καλεί σε “αναμόρφωση προγραμμάτων” στα σχολεία όταν “παρατηρείται καθυστέρηση στη διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις προαγωγικές εξετάσεις” και στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς για την όποια καθυστέρηση υπάρχει. Ταυτόχρονα καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, τους δ/ντές εκπαίδευσης και τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου να επιληφθούν αρμοδίως για την ολοκλήρωση της ύλης.

Αδιαφορώντας για κάθε παιδαγωγική διάσταση, επί της ουσίας καλεί τους εκπαιδευτικούς να συναινέσουν σε μια φανταστική εκπαιδευτική πραγματικότητα -ότι όλα “βαίνουν καλώς” και ότι η ύλη μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά- που υπάρχει μόνο στο μυαλό της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί στην κυριολεξία για τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάθηκαν λόγω των κενών στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αδιαφορεί για το αν καλύφθηκαν τα μαθησιακά κενά της προηγούμενης περιόδου της τηλεκπαίδευσης, δεν δίνει καμία σημασία στη λειτουργία αποδεκατισμένων τμημάτων λόγω covid, ούτε για την παράλληλη λειτουργία διαδικτυακών τμημάτων (και εδώ πρέπει να ολοκληρωθεί η ύλη). Σημασία έχει η πραγματικότητα να προσαρμοσθεί στην επί χάρτου πραγματικότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Για τα υπόλοιπα, όλοι οι άλλοι κόψτε το κεφάλι σας.

To υπουργείο καλεί τους εκπαιδευτικούς να απεμπολήσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο, να κλείσουν τα μάτια τους στα μαθησιακά κενά, τα γνωστικά ελλείμματα, την κακή ψυχολογία των μαθητών που δεν μπορούν να διαχειριστούν μια τεράστια ύλη που όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται και που ακόμα και σε κανονικές συνθήκες δεν ήταν δυνατόν να αφομοιωθεί από τους μαθητές. Τους καλεί με υποκριτικό τρόπο να ολοκληρώσουν τη διδακτέα ύλη απλά καταγράφοντας ενότητες και σελίδες σε φόρμες, για το τυπικό της υπόθεσης.

Οι πραγματικές στοχεύσεις όμως της εγκυκλίου αυτής είναι να εφαρμοστεί πάση θυσία η Τράπεζα Θεμάτων με ότι συνεπάγεται αυτό για τους μαθητές μας. Ήδη, η Τράπεζα Θεμάτων ενημερώνεται με πλήθος θεμάτων, πολλά από τα οποία είναι υπερβολικά δύσκολα και ακραία, εντελώς αναντίστοιχα προς τη σχολική πραγματικότητα. Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων, η σχολική αποτυχία έφτασε σχεδόν στο 25%. Μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις αλλεπάλληλες εξετάσεις και τις αλλαγές που νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και την τωρινή, ολοκληρώνεται η μετατροπή του Λυκείου σε ένα απέραντο εξεταστικό κάτεργο, απογυμνώνοντας το από κάθε ίχνος σύγχρονης γενικής μόρφωσης.

Εδώ και τώρα οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι ΕΛΜΕ να απαιτήσουν:

  • Την ανάκληση της εγκυκλίου. Να μην προχωρήσουν σε αναμορφώσεις προγραμμάτων.
  • Να μειωθεί άμεσα και δραστικά η ύλη σε όλες τις τάξεις και σε όλα τα μαθήματα.
  • Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».

 

Δημοφιλή!!  Μεταθέσεις σε Μουσικά Σχολεία 2024: Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ

ΟΛΜΕ / Να μειωθεί η ύλη των Πανελληνίων 2022 και να μην εφαρμοστεί η ΕΒΕ

Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ζητά από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, να προχωρήσει σε άμεση περικοπή της διδακτέας ύλης και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ιδιαίτερα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στην μη εφαρμογή της Τράπεζας θεμάτων για την Α΄ και Β΄ Λυκείου και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

 

 

Η ΟΛΜΕ τονίζει ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, που αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι καμία κανονικότητα δεν υφίσταται στην εκπαιδευτική διαδικασία και φέτος, δείχνει ότι το υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί για την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που είναι η αφομοίωση της διδακτέας ύλης και εμμονικά απαιτεί την τυπική κάλυψη της ύλης μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, που όμως κανείς δεν γνωρίζει, αφού δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων!. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

 

Δημοφιλή!!  Συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ: Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2024 και Άλλα Σημαντικά Θέματα

 

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, με συνεχείς παρεμβάσεις του το προηγούμενο διάστημα, είχε θέσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το ζήτημα της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και της μείωσης της ύλης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και ιδιαίτερα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκεκριμένα είχαμε επισημάνει τα εξής:

 

1. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών τμημάτων λειτούργησε λόγω του παράλογου υγειονομικού πρωτοκόλλου, που προέβλεπε το κλείσιμο του τμήματος, εάν νοσούσε ταυτόχρονα το 50% των μαθητών/τριών +1, δηλαδή 14 μαθητές/τριες ταυτόχρονα!!! Για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατοντάδες τμήματα υπολειτουργούσαν, αφού οι ασθενείς μαθητές/τριες προσέγγιζαν, αλλά δεν άγγιζαν το παραπάνω όριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Αυστρία και τη Γαλλία τα σχολικά τμήματα έκλειναν με την καταγραφή τριών μαθητών/τριών να νοσούν.

 

 

2. Επιπροσθέτως, πολλά περισσότερα παιδιά υποχρεώθηκαν να χάσουν τα μαθήματά τους, προκειμένου να υποβληθούν σε αλλεπάλληλα rapid τεστ στις Δημόσιες Δομές, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης κρουσμάτων που καθιέρωσε το Υπουργείο Παιδείας. Αρκετοί/ες μαθητές/τριες υποχρεώθηκαν στο πλαίσιο του παραπάνω υγειονομικού πρωτοκόλλου να παραμείνουν σε πενθήμερη καραντίνα στο σπίτι τους. Είναι λοιπόν προφανές ότι η εκπαιδευτική διαδικασία διεξήχθη μετ’ εμποδίων και κάθε άλλο παρά φυσιολογική μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή σχολική χρονιά.

 

 

3. Οι παραπάνω διαδικασίες έρχονται να προσθέσουν νέα μαθησιακά κενά στα έτσι κι αλλιώς υφιστάμενα λόγω της 8μηνης τηλεκπαίδευσης των προηγούμενων ετών.

 

 

Δημοφιλή!!  ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΟΛΜΕ - Η ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

4. Οι μαθητές/τριες που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν έχουν εξεταστεί γραπτώς στις προαγωγικές Εξετάσεις της Α΄ και Β΄ Λυκείου λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που επικράτησαν, εξαιτίας της πανδημίας. Αντί να ληφθεί αυτή η παράμετρος υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας, αυτό προχώρησε στην περαιτέρω αύξηση της εξεταστέας ύλης, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η πρώτη γραπτή δοκιμασία των μαθητών/τριών σε επίπεδο Λυκείου θα είναι οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η πρακτική αυτή επέτεινε το άγχος των μαθητών/τριών της Γ΄ Λυκείου. Η εμμονή στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής θεωρούμε ότι είναι εξόχως αντιπαιδαγωγική.

 

 

5. Κατ’ αντιστοιχία οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου καλούνται να εξεταστούν σε μία υπέρογκη ύλη, με τα μισά θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, καθιστώντας τις προαγωγικές εξετάσεις υπερβολικά απαιτητικές. Και οι μαθητές/τριες της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν έχουν αντίστοιχη εμπειρία εξετάσεων την τελευταία διετία. Σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν εκατοντάδες μαθητές/τριες που νοσούν λόγω της έξαρσης της γρίπης, που ταλαιπωρεί παράλληλα με τον κορωνοϊό τη σχολική κοινότητα.

 

Με δεδομένη την εξαιρετική αυτή κατάσταση που βιώνει ο κόσμος της εκπαίδευσης, το Δ.Σ της ΟΛΜΕ θεωρεί απολύτως απαράδεκτη την απόφαση του Γενικού Γραμματέα (Μάρτιος 2022) του Υπουργείου Παιδείας, που καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων/ουσών των Λυκείων να προβούν στην πλήρη κάλυψη της ύλης, χωρίς καμία περικοπή, ακόμα και με αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος και φυσικά χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή για τους/τις συναδέλφους που αναγκαστικά θα δουλέψουν επιπλέον.

 

Η απόφαση αυτή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, που αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι καμία κανονικότητα δεν υφίσταται στην εκπαιδευτική διαδικασία και φέτος, δείχνει ότι το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί για την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που είναι η αφομοίωση της διδακτέας ύλης και εμμονικά απαιτεί την τυπική κάλυψη της ύλης μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, που όμως κανείς δεν γνωρίζει, αφού δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων!!!

 

Επειδή το Δ.Σ της ΟΛΜΕ θεωρεί ότι η εκπαίδευση των μαθητών/τριών απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και προέχει η ψυχική υγεία και η ισορροπία των μαθητών/τριών μας, που διαταράχθηκε λόγω της πανδημίας, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε άμεση περικοπή της διδακτέας ύλης και στις τρεις τάξεις του Λυκείου και στην μη εφαρμογή της Τράπεζας θεμάτων για την Α΄ και Β΄ Λυκείου και της ΕΒΕ.

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω