grant ritchie p 4xI3UPCCY unsplash scaled E-WALL

ΑΕΙ: Πρόταση για 200 αγγλόφωνα προγράμματα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών σχεδιάζουν τα ελληνικά ιδρύματα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

«Εκρηξη» αγγλόφωνων προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πάνω από 200 ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών σχεδιάζουν τα ελληνικά ιδρύματα, ζητώντας χρηματοδότηση από δράση του ΕΣΠΑ. Τα πρώτα προγράμματα θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, αλλά η εκκίνηση για τα περισσότερα τοποθετείται στο 2023-2024.

 

Την ίδια στιγμή, τα βρετανικά ΑΕΙ προσπαθούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του Brexit δημιουργώντας joint προγράμματα με ελληνικά ΑΕΙ, με στόχο να προσελκύσουν Ελληνες αλλά και φοιτητές τρίτων χωρών.

Καθώς η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2021, οι αιτήσεις Ελλήνων για εγγραφές για το 2021-2022 «βούλιαξαν». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Universities and Colleges Admissions Service (UCAS), η πτώση στον αριθμό των αιτήσεων για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά ήταν 47% σε σχέση με το 2020-2021, αλλά, οι Ελληνες που τελικά επέλεξαν να σπουδάσουν στα βρετανικά ΑΕΙ είναι μερικές εκατοντάδες.

Δημοφιλή!!  Νόμος 5094/2024: Ο νόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

 

Χθες, και στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας στην εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τη συμμετοχή του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας βρετανικών και ελληνικών ΑΕΙ.

 

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, πανεπιστήμια των δύο χωρών έχουν αρχίσει απευθείας κατ’ ιδίαν συνομιλίες για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων, τα οποία θα απονέμουν πτυχία με τη σφραγίδα των δύο ΑΕΙ. Εξ αυτών, τα περισσότερα είναι μεταπτυχιακά. Τα αγγλόφωνα προγράμματα θα απευθύνονται τόσο σε Έλληνες όσο και σε ενδιαφερομένους βαλκανικών χωρών, της Μεσογείου αλλά και χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Δημοφιλή!!  ΑΠΘ: Ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες από την επιδρομή των ΜΑΤ

 

«Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, και η σημασία ανάπτυξης κοινών (joint) προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ των ΑΕΙ των δύο χωρών, ώστε τα πτυχία που απονέμονται να έχουν τη σφραγίδα όλων των συμμετεχόντων ιδρυμάτων.

 

Στην πράξη, όλοι οι φοιτητές, Ελληνες και διεθνείς, θα παίρνουν πτυχία που θα έχουν απονεμηθεί από κοινού από τα ελληνικά και τα βρετανικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη συνεργασία. Το γεγονός αυτό, μετά το Brexit, το οποίο ανέβασε κατά πολύ το κόστος των διδάκτρων για τους Ευρωπαίους φοιτητές, αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς θα μπορούν να απονείμουν τίτλους σπουδών με “βρετανική σφραγίδα”, αλλά αρκετά χαμηλότερο κόστος διδάκτρων και διαβίωσης», ανέφερε, ο αναπληρωτής καθηγητής του Χαροκόπειου Παν. Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης «Study in Greece», Χρήστος Μιχαλακέλης, ο οποίος μετείχε στο συνέδριο.

Δημοφιλή!!  Αδικία εις βάρος πτυχιούχων ΕΑΠ: Ερώτηση στη Βουλή για αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Επίσης συμμετείχαν οι πρυτάνεις των Παν. Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, Παν. Ιωαννίνων Τριντάφυλλος Αλμπάνης, η αντιπρύτανης του Παν. Αιγαίου Μάνια Μαυρή, ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ Νίκος Λαγαρός κ.ά. Πεδίο συνεργασίας αναπτύσσεται και στον χώρο της έρευνας. Ενδεικτικά, το Παν. Ιωαννίνων την τελευταία δεκαετία έχει συνεργαστεί σε 35 ευρωπαϊκά προγράμματα, στα 24 εκ των οποίων μετείχαν βρετανικά ΑΕΙ.

ΠΗΓΗ

 

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω