Επίδομα βενζίνης – Επιταγή ακρίβειας: Αυτοί θα είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης

Στο πλαίσιο στήριξης των νοικοκυριών κόντρα στην ακρίβεια, εξετάζεται να δοθεί και η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και ειδικότερα στους πιο ευάλωτους.

 

 

 

Στα σκαριά είναι η καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης -την λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας»- σε ευπαθείς ομάδες και εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί αυτή θα είναι στα πρότυπα εκείνης των Χριστουγέννων.

Δηλαδή, οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πάρουν που θα αρχίζει από τα 200 € και θα φτάνει έως και τα 900 €, αναλόγως των μηναίων ποσών που λαμβάνουν.

Δεν αποκλείεται να δοθεί και κοινωνικό μέρισμα ύψους 250 €, σε χαμηλοσυνταξιούχους, εφόσον το ατομικό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 7.200 € και το οικογενειακό τα 14.400 €. Στην λίστα για το 250άρι και και άτομα με Αναπηρία αν λαμβάνουν κάποιο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

 

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν βγαίνουν τα νούμερα θα καταβληθεί «επιταγή ακρίβειας» και σε χαμηλόμισθους που παίρνουν επίδομα παιδιού Α21 και συγκεκριμένα:

Δικαιούχοι όσοι έχουν οικογένεια:

1.Με 1 παιδί θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ.

2.Με 2 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

3.Με 3 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 13.500 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος θα είναι 250 ευρώ (+50 ευρώ /παιδί). Με φόντο το κύμα ακρίβειας που μαστίζει κάθε νοικοκυριό υπάρχει η σκέψη και για μειώσεις ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων και ειδών διαβίωσης.

 

 

 

Επιταγή ακρίβειας: Αυτοί θα είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης

 

 

 

Επίδομα βενζίνης: Με τις τιμές στα καύσιμα να έχουν πάρει την ανηφόρα και ενώ υπάρχουν «μαύρα» σενάρια για 2,5 ευρώ το λίτρο η κυβέρνηση εξετάζει τη χορήγηση ενός ακόμα επιδόματος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση για την επιδότηση καυσίμων που θα έχει και σε αυτή την περίπτωση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο το συγκεκριμένο «επίδομα» δεν θα είναι ένα εφάπαξ ποσό, αλλά θα δίδεται μέσω της επιστροφή φόρου από τα καύσιμα. Θα επιστρέφεται δηλαδή ένα μέρος των χρημάτων από τους πλεονάζοντες φόρους.
Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιστρέφει σε νοικοκυριά τα πρόσθετα έσοδα του ΕΦΚ και ΦΠΑ που προκύπτουν από το ράλι των αυξήσεων των τιμών στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Μόνο στην περίοδο 23 Φεβρουαρίου (μία μέρα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) μέχρι σήμερα τα έσοδα του ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 37%, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Ο μηχανισμός αυτός, όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, θα λειτουργεί στα πρότυπα του αντίστοιχου της χορήγησης του επιδόματος στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαφορά θα είναι πως το βοήθημα δεν θα δίνεται σε τόση ευρεία κοινωνική βάση, αλλά πιθανόν σε πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Ο μηχανισμός θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των υγρών καυσίμων και της είσπραξης εσόδων από τους έμμεσους φόρους τους και με βάση συγκεκριμένα όρια που θα καθιερωθούν θα επιστρέφει το πλεόνασμα σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.  Θα διατηρηθεί, λένε οι πληροφορίες, για όσο διάστημα διαρκούν η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας.
Ποιοι θα το λάβουν
Η συγκεκριμένη παρέμβαση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη μαζί το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα δοθεί σε πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Με το κόστος των καυσίμων να έχει πάρει την ανιούσα, τέσσερις χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ήδη προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

 

Με το κόστος των καυσίμων – και όχι μόνο – να έχει πάρει την ανιούσα και τις τιμές πώλησης της βενζίνης στη χώρα μας αλλά και σε πολλές ακόμα αγορές της ΕΕ να έχoυν ήδη ξεπεράσει τα 2€/λίτρο, τέσσερις είναι ήδη οι κυβερνήσεις που έχουν προαναγγείλει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στην τιμή διάθεσής στο πρατήριο.

Πριν λίγες μόλις ώρες, η Γαλλία ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης των καταναλωτών ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, αργά χθες το βράδυ ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex ανακοίνωσε ότι οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ θα μειωθούν κατά 15 λεπτά ανά λίτρο.

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, όλοι οι ιδιοκτήτες και χρήστες οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν του παραπάνω ποσού απευθείας στο πρατήριο, με το κράτος στη συνέχεια να αποζημιώνει τους πρατηριούχους για τη διαφορά.

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ολλανδία, με την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει ότι από την 1η Απριλίου έως και τα τέλη του 2022 η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί κατά 17 λεπτά το λίτρο – η μείωση στο ντίζελ θα είναι 11 λεπτά το λίτρο – μέσω μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Επιπλέον, η Ολλανδία ανακοίνωσε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, από 21% που είναι σήμερα σε 9%.

Το δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω μειώσεων στην Ολλανδία αποτιμάται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

Η Κύπρος προέβη και αυτή σε μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, η μείωση του σχετικού φόρου θα μειώσει την τιμή της βενζίνης κατά 7 λεπτά του ευρώ.

Τέλος, σε αντίστοιχες ενέργειες προέβη και η Πορτογαλία, με τον πρωθυπουργό Antonio Costa να δηλώνει την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του «θα μειώσει το φόρο πετρελαιοειδών κατά ποσό ίσο με την πιθανή αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας».

Πηγή: 4troxoi

 

 

 

Ραγδαία μείωση στην κατανάλωση καυσίμων φέρνουν οι εξωφρενικές τιμές της βενζίνης

 

Οι φορείς των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων θεωρούν πως η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και αυτός είναι ένας τρόπος να ανακουφιστεί ελαφρώς η κοινωνία.

 

 

Μείωση πωλήσεων

 

Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών σημειώνουν επίσης πως το τελευταίο διάστημα οι οδηγοί και οι επιχειρήσεις περιόρισαν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων κίνησης. Έτσι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια αρνητική εικόνα στις πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι, παρότι πέρυσι οι καταναλώσεις ήταν πολύ πεσμένες εξαιτίας της καραντίνας. «Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ακόμη σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τη δύσκολη κατάσταση στην αγορά των καυσίμων», εξηγούν παράγοντες της κλάδου.

 

Google Play Store badge EN.svg
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω info@e-wall.net

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα 

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω
Share via
Copy link
Powered by Social Snap