Ενημέρωση: Μόνιμοι διορισμοί – Προσλήψεις Aναπληρωτών – Μεταθέσεις 2022
Ενημέρωση από τον PDE/PATREAS
Προσλήψεις τρίμηνων αναπληρωτών
Από τις 2 Φεβρουαρίου έχει αναφερθεί ο αριθμός των διαθέσιμων πιστώσεων για προσλήψεις 3μήνων (κάποιοι τον ανακάλυψαν 1+ μήνα μετά). Άντε και με τις παραιτήσεις να έχει πάει περίπου στο 850.
Το θέμα είναι ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατανομή τους ανά βαθμίδα και κλάδο με τα ΦΕΚ Τεύχος B’ 41/11.01.2022 και ΦΕΚ Τεύχος B’ 68/15.01.2022 (ενώ έμειναν χωρίς κατανομή άλλες 500 πιστώσεις).
Συνεπώς, αν από την κατανομή αφαιρεθούν οι προσληφθέντες (που ανέλαβαν και δεν έχουν παραιτηθεί), μπορεί να υπολογιστούν οι διαθέσιμες πιστώσεις ανά κλάδο. Τι συμβαίνει όμως:
υπάρχουν κλάδοι στους οποίους οι διαθέσιμες πιστώσεις είναι περισσότερες από τα κενά, ενώ προφανώς υπάρχουν και κλάδοι στους οποίους τα κενά είναι περισσότερα από τις διαθέσιμες πιστώσεις.
Άρα, αν δεν υπάρξει κάποια Υ.Α. ανακατανομής των πιστώσεων ανά κλάδο και όλα πάνε by the book, δεν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πιστώσεις (δηλ. θα περισσέψουν πιστώσεις στους κλάδους όπου αυτές είναι περισσότερες από τα κενά), παρά μόνο περίπου 700 (δεν αποκλείεται βέβαια να κάνουν αβαβά αυτή τη λεπτομέρεια).
Μεταθέσεις 2022
Γραφειοκρατία χωρίς λόγο: ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αποστείλουν μέχρι τη Δευτέρα 14/3 στις 11.00π.μ. τον αριθμό αυτών που ανακάλεσαν την αίτηση παραίτησης μετά την καταχώριση των κενών στο e-DataCenter. Φυσικά, αυτό (είτε μικρό είτε μεγάλο) αν το λάβουν υπόψη μειώνει τα κενά (ή αυξάνει τα πλεονάσματα), άρα σημαίνει λιγότερες μεταθέσεις.
Τώρα γιατί δεν περίμεναν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ανακλήσεων και την επόμενη εργάσιμη να γίνει η καταχώριση των κενών, κανείς δεν κατάλαβε.
Νέοι διορισμοί
Επειδή και οι «θεσμοί» έχουν καταλάβει ότι το ΥΠΑΙΘ είναι μαύρη τρύπα στο ανθρώπινο δυναμικό και κάνει ό,τι να ‘ναι (σιγά μην δεν καταλαβαίνουν ότι με τους 3μηνους καλύπτονται κανονικά λειτουργικά κενά και ότι τους κοροϊδεύουμε για να ξεπεράσουμε τα όποια πλαφόν προσλήψεων έχουν τεθεί για το 2022), το θέμα της εκτίμησης αναγκών εκπαιδευτικού προσωπικού έχει πάει στο ΥΠΕΣ.
Σύμφωνα με την 13η έκθεση αυξημένης εποπτείας:
“A needs assessment of permanent and temporary teachers in the medium- to long-term will be completed by April 2022. The authorities have assigned the Ministry of Interior to carry out this study with the support of an independent human resources auditor. The study is expected to include considerations regarding the 3 000 exceptional temporary staff hired for the 2022-23 school year that have not been fully offset so far by reductions in permanent teaching positions. The authorities have confirmed that a timeline and overall scope for the needs assessment has been set and an independent human resources auditor has been assigned.”
Συνεπώς:
1) Δεν περιμένω κάποια ανακοίνωση πριν από το Πάσχα (ζήσε Μάη μου δηλ. και ελλοχεύουν και πολιτικές εξελίξεις).
2) Μιας και οι συνταξιοδοτήσεις (μετά τις ανακλήσεις) συγκλίνουν στις 4.000 (όπως έχω εκτιμήσει εδώ και 1 μήνα), αν βρουν τρόπο να κάνουν offset τις 3.000 προσλήψεις του Νοεμβρίου 2021 που έγιναν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (π.χ. με συμπτύξεις τμημάτων πριν από την έναρξη του σχολικού έτους κτλ.), μπορεί και να σου πουν: καλά είσαι για το 2022-2023, πάρε και 40.000 από το νέο ΕΣΠΑ και βλέπουμε.
Φυσικά το Plan A παραμένει και είναι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί και φέτος (όχι βέβαια τόσοι όσοι πέρυσι), ώστε να περιοριστεί/μηδενιστεί το ποσό για Αναπληρωτές (temporary staff) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Τακτικός + ΠΔΕ).
Υπάρχει όμως και Plan B. Στο πλαίσιο του Plan B, κατατέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε αίτημα από ΥΠΑΙΘ σε ΥΠΕΣ για… 59.000+ Αναπληρωτές το 2022-2023 (με παραδοχή ότι φέτος έχουν μείνει ακάλυπτα 9.000+ κενά). Γιουρούσια είναι αυτά βέβαια, δεν παίρνεις ποτέ το 100%. Αλλά ότι υπάρχει και πλάνο χωρίς μόνιμους διορισμούς, υπάρχει (και επιχειρησιακά πρέπει να υπάρχει).
Το “χέρι” μπαίνει στο temporary staff που επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Τακτικό + ΠΔΕ), όχι στους Αναπληρωτές από το ΕΣΠΑ (που κι αυτό δεν είναι αμέτρητο).
Έχεις ένα αίτημα προς ΥΠΕΣ για 45.000+ από ΕΣΠΑ και 14.000 από Κρατικό Προϋπολογισμό. Μπορεί να πιάσεις π.χ. ένα 85% από ΕΣΠΑ, αλλά το άλλο δεν βλέπει ούτε το 50% (στην καλύτερη). Η όλη κουβέντα για μόνιμους διορισμούς είναι αυτό που θα έδινες για Αναπληρωτές από Κρατικό Προϋπολογισμό να μηδενιστεί και να γίνουν μόνιμοι διορισμοί.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή τη στιγμή το Plan A (μόνιμοι διορισμοί) εξακολουθεί να έχει περισσότερες πιθανότητες από το Plan B (μόνο Αναπληρωτές), ενώ ο κυριότερος κίνδυνός του είναι οι πολιτικές εξελίξεις.