Μεγάλη αύξηση διαδικτυακών φοιτητών – στροφή στα ανοικτά online μαθήματα

Η πανδημία εκτίναξε το ενδιαφέρον για μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα –Massive Open Online Courses (MOOCs) στα αγγλικά– τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Η αύξηση, στην οποία συνέβαλε και η καραντίνα λόγω πανδημίας, των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων αποτυπώνει τη στροφή των πολιτών σε γνώση από έγκυρους ακαδημαϊκούς φορείς σε μια εποχή ρευστή που η διά βίου μάθηση είναι ισχυρό εργαλείο για τις αναδυόμενες προκλήσεις.

 

Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό ενδιαφέρον για τα μαθήματα του Mathesis – ο πάροχος ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του ΙΤΕ. «Όταν στοιχηματίζεις στην καλύτερη πλευρά της Ελλάδας, δεν θα χάσεις ποτέ το στοίχημα. Εμείς στοιχηματίσαμε στην ποιοτική Ελλάδα και αυτή μας το ανταπέδωσε όπως δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα edX, από 5 εκατομμύρια νέους χρήστες το 2019 έφτασε τα 10 εκατομμύρια το 2020, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του Coursera, το οποίο προσείλκυσε 31 εκατομμύρια νέους εγγραφέντες το 2020, έναντι 8 εκατομμυρίων το 2019. Η άνοδος ήρθε για να μείνει ή αποτέλεσε ένα πυροτέχνημα λόγω των lockdowns και της ξαφνικής αλλαγής του τρόπου ζωής; Η απάντηση φαίνεται από την εξέλιξη των MOOCs το 2021, όπου η άνοδος αυτή συνεχίστηκε, αν και με μικρότερους ρυθμούς. Με το edX να προσθέτει επιπλέον 7 εκατ. νέους χρήστες και το Coursera άλλα 21 εκατ., γίνεται ξεκάθαρο ότι τα μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα θα αποτελούν τμήμα της διά βίου μάθησης όλο και περισσότερων πολιτών παγκοσμίως.

 

«Μία παρόμοια πορεία φαίνεται να ακολούθησαν τα MOOCs και στην Ελλάδα»

 

Το Mathesis έφτασε από τις 13.000 νέους ετήσιους διαδικτυακούς «φοιτητές» τη χρονιά πριν από την πανδημία, στις 24.000 τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ την επόμενη χρονιά άλλοι 15.000 νέοι συμμετέχοντες γράφτηκαν στην πλατφόρμα του. Σήμερα, –μετά επτά χρόνια παρουσίας στα διαδικτυακά μαθήματα– το Mathesis προσεγγίζει συνολικά τους 110.000 φοιτητές, οι οποίοι μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε μαθήματα ιστορίας, φιλοσοφίας, πληροφορικής και πολλών άλλων κλάδων.

Tα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν μέσα από την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ τα νέα μαθήματα αυτού του κύκλου έχουν δημιουργηθεί με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης.

((kathimerini))

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo