Σχολικός διαμεσολαβητής ενάντια στο bullying

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Ένας νέος θεσμός, ένας νέος ρόλος που θα υπηρετείται από τη μαθητική κοινότητα εμπλέκοντάς την ενεργά στην εξάλειψη των ενδοσχολικών συγκρούσεων προωθείται στα σχολεία. Πρόκειται για τον σχολικό διαμεσολαβητή, έναν μαθητή που μετά από σχετική κατάρτιση θα αναλαμβάνει να επιλύει ειρηνικά την οποιαδήποτε μορφή σύγκρουσης μεταξύ άλλων μαθητών στο σχολείο του.

 

Δεν είναι λίγα τα φαινόμενα βίας στα σχολεία και δεν είναι τωρινό το πρόβλημα αυτό. Ανέκαθεν υπήρχαν στα σχολεία ομάδες νέων που χρησιμοποιούσαν τη βία για να κερδίσουν μία κακώς εννοούμενη εξουσία μέσα από το φόβο, μόνο που παλαιότερα, λόγω έλλειψης ενημέρωσης και διάδοσης μέσω των σύγχρονων μέσων, δεν έβγαιναν στην επιφάνεια.

 

Πολλοί είναι οι λόγοι, για τους οποίους κάποιοι νέοι επιλέγουν να επιβληθούν στους υπολοίπους μέσω βίας και εκφοβισμού, και είναι τόσο ψυχολογικοί όσο και γενετικοί αλλά και κοινωνικοί. Σίγουρα μπορεί να αφορά και σε συμπεριφορές που κληρονομούνται από τους γονείς και κηδεμόνες τους.

 

Μετά τον δάσκαλο εμπιστοσύνης έρχεται ο μαθητής διαμεσολαβητής

Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εντάξει τη διαμεσολάβηση σαν ολοκληρωμένο, δομημένο θεσμό στο σχολικό πρόγραμμα.

 

Τα πρώτα επιμορφωτικά σεμινάρια ξεκινούν άμεσα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υφυπουργού Εσωτερικών

«Δυστυχώς, και στη χώρα μας, υπάρχουν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, μεμονωμένα βέβαια, τα οποία και θέλουμε να εξαλείψουμε. Η σχολική διαμεσολάβηση αναγνωρίζεται, διεθνώς, ως η καλύτερη πρακτική αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Με την πολιτική αυτή, ένας μαθητής αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή, για να επιλύσει ειρηνικά την οποιαδήποτε μορφή σύγκρουσης μεταξύ άλλων μαθητών», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι «σκοπεύουμε στη μείωση των αντικοινωνικών συμπεριφορών στα σχολεία, σκοπεύουμε να απελευθερώσουμε τους δασκάλους και τους καθηγητές από το ρόλο του αστυνόμου και κυρίως σκοπεύουμε να συνηθίσουν οι μαθητές να λύνουν τις διαφορές τους, σε συνεργασία, ώστε να διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο, μελλοντικά, τις όποιες διαφορές έχουν στη ζωή τους».

 

«Η διαμεσολάβηση δεν είναι μόνο μια εναλλακτική μέθοδος επίλυσης των διαφορών, είναι μία κουλτούρα που οδηγεί στην ειρήνευση των σχέσεων», δήλωσε η κ. Πρωτοπαπαδάκη, σημειώνοντας πως «είναι μια διαδικασία που την έχει ανάγκη η κοινωνία μας και ευελπιστούμε κι εμείς να συμβάλουμε σε αυτή τη δημιουργική πρωτοβουλία και να παραχθεί ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα».

 

Ο θεσμός της σχολικής διαμεσολάβησης, έχει εφαρμοστεί πολλές φορές, αλλά άτυπα, από εκπαιδευτικούς και μαθητές. «Στόχος μας είναι πλέον οργανωμένα να μάθουν τα παιδιά να ακούν, να επιλύουν τις διαφορές τους και με αρωγούς τους εκπαιδευτικούς τους να μπορούν να αναλαμβάνουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή τους»

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo