“Πράσινο” από Βρυξέλλες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού: Ποια επιδόματα θα “ανέβουν”

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

«Πρέσινγκ» από τις Βρυξέλλες για τον κατώτατο μισθό, φόβοι για προεκλογικές παροχές

Διακριτικά, αλλά με αρκετή σαφήνεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει «πρέσινγκ» στην κυβέρνηση για να σταματήσει ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα της χρονιάς, που εκτιμά ότι μπορεί να δώσει νέα ισχυρή ώθηση στον πληθωρισμό. Η παρέμβαση της Κομισιόν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο, καθώς στις Βρυξέλλες είναι διάχυτη η ανησυχία για την είσοδο της χώρας σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε μπαράζ παροχών.

Με τη νέα της έκθεση οικονομικών προβλέψεων για την Ευρώπη, η Επιτροπή πατάει το… κουμπί του συναγερμού για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπερτριπλασιάζει την πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό στη χώρα το 2022: η νέα πρόβλεψη ανεβαίνει στο 3,1%, από μόλις 0,9% προηγουμένως.

Πρόκειται για μια πρόβλεψη που προκαλεί αίσθηση, διαψεύδοντας όχι μόνο τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, που έκανε λόγο, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, για πληθωρισμό μόλις 0,8% το 2022, αλλά και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις αναλυτών του ιδιωτικού τομέα. Πρόσφατα το ΙΟΒΕ είχε εκτιμήσει ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος δεν θα ξεπεράσει το 1,8%.

Η έκθεση της Κομισιόν «χτίζει» την πίεση στην κυβέρνηση για μετριοπαθή πολιτική στην αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω στο θεμέλιο της πρόβλεψης για μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού φέτος:

  • Όπως τονίζεται, η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, που αποτελεί τη βασική πηγή πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία θα σταματήσει ως το τέλος του πρώτου τριμήνου και, ακολούθως, θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Όμως, προβλέπεται ότι θα αρχίσει ένας ευρύτερος κύκλος ανατιμήσεων στην οικονομία, καθώς η αύξηση των τιμών ενέργειας θα πυροδοτήσει ανατιμήσεις σε όλους τους υπόλοιπους συντελεστές του δείκτη τιμών καταναλωτών, δηλαδή η… πυρκαγιά στις ενεργειακές τιμές θα μεταδοθεί σε ολόκληρο το καλάθι της νοικοκυράς, κάτι που εξηγεί και την αναθεωρημένη πρόβλεψη για άνοδο του πληθωρισμού στο 3,1%.
  • Η Κομισιόν περνά, ακολούθως, στο οικονομικά και πολιτικά ευαίσθητο θέμα των μισθών, που απασχολεί έντονα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φοβάται ότι θα ανοίξει ένας φαύλος κύκλος αυξήσεων τιμών και μισθών, που θα ανεβάσει σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, προς το παρόν οι αυξήσεις των τιμών στην οικονομία δεν έχουν μεταφερθεί στους μισθούς, καθώς μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού παραμένει εκτός απασχόλησης, με την ανεργία να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όμως, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και σημειώνει ότι το ποσοστό της αύξησης δεν είναι γνωστό και θα αποφασισθεί αργότερα. Η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι στις εκτιμήσεις της δεν έχει ενσωματωθεί η πιθανή επίδραση από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν έχει ενσωματωθεί στις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης η πιθανή αρνητική επίδραση που θα προέλθει από τα αυξημένα κόστη παραγωγής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοσθεί προς το χειρότερο η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,9% φέτος.
Δημοφιλή!!  Η Μεγάλη Παραδοξολογία: Οι "Τεμπέληδες" του Νότου Εργάζονται περισσότερο από τους "Εργασιομανείς" του Βορρά

Ο φόβος των εκλογών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι η έναρξη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την πορεία εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και θα δώσει ώθηση στις πληθωριστικές πιέσεις.

Ήδη, άλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών, παρασκηνιακές και δημόσιες, για να συγκρατηθούν οι… προεκλογικές διαθέσεις παροχών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν άσχετη με αυτές τις παρεμβάσεις η πρόσφατη στροφή 180 μοιρών από πλευράς των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες μειώσεις έμμεσων φόρων για να ανακουφισθούν τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό. Ενώ αρχικά αφηνόταν ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, ιδιαίτερα για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, πολύ γρήγορα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου το απέκλεισαν, υπό την πίεση που ασκήθηκε και από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς πριν την επικείμενη δημοσίευση της έκθεσης για την αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Δημοφιλή!!  Η ακρίβεια εκτινάσσει τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ - Στροφή στα ελληνικά προϊόντα

Για να γίνουν ακόμη σαφέστερα τα μηνύματα στην κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ομάδα επιτήρησης των Θεσμών προχώρησε σε δηλώσεις στο Bloomberg, όπου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να «φρενάρει» τις μεταρρυθμίσεις επειδή φέτος αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο ισχυρών πιέσεων που ασκούνται από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση καλείται να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση τον Μάιο, όταν θα αποφασίσει για τον κατώτατο μισθό: από τη μια, θα πρέπει να δοθεί μια αύξηση που δεν θα δώσει λαβή στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φιλοδώρημα», αλλά, από την άλλη να μην δοθεί μια αύξηση που θα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και θα φέρει σε προστριβή την κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους δανειστές.

((sofokleousin))

Πόσο θα αυξηθούν οι κατώτατες αποδοχές το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λοιπόν και εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές σε σχέση με αυτά που αρχικά είχαν σχεδιαστεί, δεν αποκλείεται να προκύψει μια νέα αύξηση των κατώτατων απολαβών ακόμη και κατά 5%, κάτι που θα ανέβαζε τον μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Από την 1η Ιανουαρίου ήδη ενισχύθηκε το επίδομα ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, καθώς ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Δημοφιλή!!  Καταδίκη ρατσιστικών επεισοδίων στην πλατεία Αριστοτέλους

Έτσι, το επίδομα ανεργίας έφτασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το επίδομα ανεργίας θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά μετά τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Ποια επιδόματα «ανεβάζει» η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Το επίδομα ανεργίας δεν είναι πάντως το μόνο που θα παρασύρει προς τα πάνω η νέα αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών.

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Αμετάβλητο το επίδομα μακροχρόνια ανέργου

Από τις κατώτατες αποδοχές επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό. Με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

((enikos))

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω