10.01.2022 TEKA homepage1 E-WALL

Οι νεοδιορισμένοι του Δημοσίου υποχρεωτικά στο ΤΕΚΑ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τι ορίζει η εγκύκλιος

Υποχρεωτικά στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα εντάσσονται εφεξής οι νεοδιορισμένοι του Δημόσιου Τομέα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε, τονίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα ανέρχονται στο 6,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι εισφορές αυτές είναι ίσες με εκείνες που επιβαρύνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και επιμερίζονται ισομερώς, δηλαδή 3,25% για τον εργαζόμενο και 3,25% για τον εργοδότη – Δημόσιο.

Ανάλογη θα είναι και η επιβάρυνση που θα ισχύει για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά όλους όσοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και εφεξής.

Δημοφιλή!!  Αμοιβαίες Μεταθέσεις 2024 - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Στην εγκύκλιο όμως σημειώνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2022 θα υποχωρήσουν οι εισφορές στο 6%, δηλαδή 3% για τον εργοδότη – Δημόσιο και 3% για τον εργαζόμενο, στο πλαίσιο της εφαρμογής διάταξης που είχε ψηφιστεί από το 2019.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει ότι στο ΤΕΚΑ θα υπάγονται στο εξής όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τακτικοί και μετακλητοί, λειτουργοί του Δημοσίου, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανεξαρτήτως ηλικίας, που αναλαμβάνουν από 01/01/2022 και εφεξής για πρώτη φορά εργασία.

Το ίδιο ισχύει και για όσους διορίζονται στο Δημόσιο Τομέα, χωρίς προηγούμενη απασχόληση, ασφάλιση, προϋπηρεσία, εφόσον υφίσταται μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, η υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης.

Δημοφιλή!!  Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ 26 Μαρτίου 2024: πληροφορίες για την ίδρυση οργανικών - Κενά, Μεταθέσεις, Επικυρώσεις

Διευκρινίζεται ότι, οι εργαζόμενοι που διορίζονται στο Δημόσιο από 01/01/2022 και είχαν κάνει πρακτική άσκηση στο παρελθόν πχ. για την απόκτηση του πτυχίου τους ΤΕΙ και ασφαλίστηκαν για τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος 1%, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

Προαιρετικά, υπάγονται στο ΤΕΚΑ οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ δημόσιοι υπάλληλοι, λειτουργοί του Δημοσίου, εφόσον έχουν γεννηθεί μετά από την 01/01/1987.

Θα πρέπει όμως να υποβάλλουν οι ίδιοι σχετική αίτηση από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις από την υπαγωγή στο νέο επικουρικό ταμείο.

Πρόκειται για όλες τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων όπου δεν προβλέπεται υπαγωγή τους στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του

Δημοφιλή!!  Βάσεις μεταθέσεων ΠΕ70

e– ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ασφαλίζονται στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

((workenter))

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω