στε

Στο ΣτΕ 13ος – 14ος μισθός: Τον Απρίλιο θα εξεταστεί η επαναφορά τους σε μόνιμη βάση

Σε προδικαστικό ερώτημα προχώρησε το ΣτΕ σε σχέση με το αν τα δώρα Χριστουγέννων και τα επιδόματα αδείας συνταξιούχων (ιδιωτικού τομέα / ΟΑΕΔ) θεωρούνται μη καταργημένα υπό το κράτος του ασφαλιστικού συστήματος μετά το 2016.

Μάλιστα, το ανώτατο δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 4 Απριλίου για το θέμα αυτό υπό μορφή πιλοτικής δίκης, έπειτα από την απόφαση – βόμβα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2021.

Θα εξεταστεί, δηλαδή, η επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, όχι απλώς μέσω αποζημίωσης (επιστροφή αναδρομικών), αλλά σε μόνιμη βάση. Το ζήτημα τέθηκε στο δικαστήριο σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 8898/2021 απόφαση. Ο λόγος είναι ότι, όπως έκρινε το Πρωτοδικείο, το άρθρο 96 του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4386/2016) θεσπίζει μεν ρητά τον επανυπολογισμό και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όχι όμως και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων αδείας.

Θυμίζουμε πάντως ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει το 2015 αντισυνταγματική την κατάργησή τους, θα έπρεπε όμως, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, να ορίζεται το ζήτημα με σαφή τρόπο στον Νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε έναν χρόνο αργότερα. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, καλείται εκ νέου το ΣτΕ να δώσει την οριστική λύση, καθώς, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το θέμα αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους και το κόστος ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Εφόσον κριθεί ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου του 2016 βαίνει παραλλήλως με την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας, αυτομάτως εγείρονται αξιώσεις εκ μέρους των συνταξιούχων αυτών για την καταβολή αναδρομικών που ήδη ξεπερνούν τα 5,5 χρόνια (66 μήνες) και ίσως ξεπεράσουν τα έξι!

Την ίδια ώρα εκκρεμεί ακόμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση της απόφασης επί της προσφυγής για το «κούρεμα» των αναδρομικών των συνταξιούχων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, καθώς η κυβέρνηση κατέβαλε μόνο 1,3 δισ. αντί για 3,9 δισ. ευρώ – αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα και επιδόματα αδείας κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Αν και η προσφυγή εκδικάστηκε στις 15 Ιανουαρίου 2015, το ανώτατο δικαστήριο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη την κρίση του για ένα θέμα που αφορά σχεδόν 2.500.000 συνταξιούχους και τους κληρονόμους τους.

((topontiki))
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω info@e-wall.net

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω
Share via
Copy link
Powered by Social Snap