ΚΚΕ: Για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση κατά την επέλαση του 2ου κύματος πανδημίας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τα ειδικά σχολεία άνοιξαν στις 14 Σεπτεμβρίου χωρίς καμία επιπλέον μέριμνα σε σχέση με τους δυσμενείς όρους όπως διαμορφώνονται από την εξέλιξη της πανδημίας. Δυστυχώς, ο σύνθετος, ευαίσθητος, με πολλαπλάσιες ανάγκες χώρος της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλο το προηγούμενο διάστημα τέθηκε σε “καραντίνα”, δηλαδή, δεν υπήρξε από την πλευρά του υπουργείου η εξειδικευμένη, αναγκαία, διεπιστημονική παρέμβαση για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Αρκέστηκε στην αποστολή πανομοιότυπων εγκυκλίων για την “εξ’ αποστάσεως” εκπαίδευση, σε παιδιά με αναπηρία, με αυτές της γενικής εκπαίδευσης. Ο χρόνος που μεσολάβησε από το περσινό κλείσιμο των ειδικών σχολείων μέχρι το φετινό άνοιγμα, δεν μέτρησε θετικά για την κατάσταση σε αυτά. Έτσι διαχρονικά προβλήματα, κτιριακά, αδιοριστία, εμφανίζονται ακόμα πιο οξυμένα δεδομένης της περιόδου που διανύουμε.

Οι ελάχιστοι διορισμοί που έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση – έπειτα από 20 και πλέον χρόνια αδιοριστίας- είναι υποπολλαπλάσιοι των αναγκών που υπάρχουν και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την στοιχειώδη κάλυψη των κενών, αφού μέχρι την ημέρα κατάθεσης της ερώτησης, υπάρχουν ακάλυπτα κενά τόσο εκπαιδευτικών όσο και επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε ότι από το συνολικό αριθμό των προσλήψεων, κατά την περσινή χρονιά, που ξεπέρασε τις 42.000 αναπληρωτές, σχεδόν το 50% διατέθηκε στην ειδική εκπαίδευση, υπολογίζοντας, βεβαίως, ότι δεν καλύφτηκαν όλα τα κενά και ότι σε πολλά ειδικά σχολεία η αναλογία μαθητή και ειδικού εκπαιδευτικού θα έπρεπε να είναι μικρότερη για να είναι αποτελεσματική η διεπιστημονική παρέμβαση.

Δημοφιλή!!  Άμεση ίδρυση και λειτουργία τμημάτων ένταξης για την κάλυψη των αναγκών μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Με δεδομένο ότι διανύουμε το δεύτερο κύμα πανδημίας, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, καθώς πρέπει να ληφθούν μέτρα εντός των σχολικών μονάδων με τη μείωση των μαθητών ανά τάξη και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, με ιδιαίτερη μέριμνα για το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.

Είναι απαράδεκτο, σε πολλά ειδικά σχολεία να λείπει νοσηλευτής και φυσικά να μην έχει προβλεφτεί η ύπαρξη σχολειϊατρικής υπηρεσίας, αφού στον συγκεκριμένο μαθητικό πληθυσμό μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών έχει σοβαρά νοσήματα (καρδιολογικά, αναπνευστικά κ.α.), υποχρεώνοντας τους γονείς να τα κρατάνε στο σπίτι για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Βέβαια, με δεδομένες τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, εν γένει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα παιδιά και οι οικογένειες αυτές μένουν, ουσιαστικά, αβοήθητες ακόμα και στο ιατρικό σκέλος, πολύ περισσότερο που τα παιδιά αυτά δικαιούνται πολύπλευρης επιστημονικής στήριξη στο παιδαγωγικό και όχι μόνο, τομέα.
Επιπλέον, τα κτιριακά προβλήματα, χρονίζουν. Ειδικά σχολεία παλαιά, υποσυντήρητα, συστεγαζόμενα με άλλες σχολικές δομές, στεγαζόμενα σε ακατάλληλα κτίρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη στήριξη του επιστημονικού έργου. Δυστυχώς, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, συνολικά της κυβέρνησης, δεν υπήρξε, ούτε έχει εκπονηθεί σχέδιο ανέγερσης σύγχρονων ειδικών σχολείων, πολύ περισσότερο δεν έγινε προσπάθεια να εξευρεθούν αίθουσες ή σχολεία που έκλεισαν και να διατεθούν για τις ανάγκες της ειδικής εκπαίδευσης, ώστε να αποσυμφορηθούν τα υπάρχοντα.

Δημοφιλή!!  Ψηφίστε την Μαθητική Εικονική Επιχείρηση Bee natural του ΕΝΕΕΓΥΛ Πεύκων!

Το προσωπικό καθαριότητας που προσλήφθηκε, στο σύνολό του είναι ανεπαρκές για τις ανάγκες που υπάρχουν, πολύ περισσότερο που στα ειδικά σχολεία ο μαθητικός πληθυσμός, χρήζει επιπλέον φροντίδας γιατί διατρέχει σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν μπορεί, λόγω των αναπηριών, να τηρήσει βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής και μέτρα αυτοπροστασίας με αποτέλεσμα να επιφορτίζεται το προσωπικό με αυτά τα καθήκοντα, που, έτσι κι αλλιώς, ιεραρχούνται στην επιστημονική παρέμβαση και για την πλειοψηφία των παιδιών είναι στόχος προς κατάκτηση. Επομένως, χρειάζεται πολλαπλάσιο προσωπικό καθαριότητας και ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η υγιεινή και καθαριότητα τόσο του σχολείου όσο και του κάθε παιδιού.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

–Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ειδικό εκπαιδευτικό, ειδικό επιστημονικό, ειδικό βοηθητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, καθώς και προσωπικό καθαριότητας ώστε να εξασφαλιστούν οι υγειονομικοί, παιδαγωγικοί, διεπιστημονικοί όροι στήριξης των παιδιών με αναπηρία.

Δημοφιλή!!  ΚΕΝΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ 2024 ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

–Να εξευρεθούν άμεσα χώροι για την αποσυμφόρηση στα ειδικά σχολεία, να εκπονηθεί πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων ειδικών σχολείων, που να καλύπτουν τις σύνθετες ανάγκες αυτών των παιδιών.

–Να στελεχωθούν από μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων τα ΚΕΣΥ, ώστε να ανταποκριθούν στο έργο τους και στις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν για συμβουλευτική ή ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικογενειών εν μέσω πανδημίας.

–Να στηριχθούν όλα τα παιδιά που πρέπει να μείνουν σπίτι, ώστε να συνεχίσουν με κάθε πρόσφορο μέσο και μορφή την διεπιστημονική στήριξη και παρέμβαση, αλλά και την ιατρική παρακολούθηση.

–Να εξασφαλιστεί δημόσιο σύστημα μεταφοράς, με δωρεάν υπηρεσίες, με όλα τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα, με σύγχρονες προδιαγραφές και ειδικευμένο προσωπικό για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα Ειδικά Σχολεία.

–Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, στους μαθητές/σπουδαστές, αλλά και των υποστηριζόμενων στα ειδικά σχολεία. Να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας για μαθητές και εργαζόμενους.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Συντυχάκης Μανώλης

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω