Το ΕΚΠΑ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Προγραμματίζει δράσεις για τη μελέτη και κατανόηση της κρίσιμης περιόδου στο πλαίσιο του ελληνικού και διεθνούς 20ού αιώνα και της διαχείρισης του ζητήματος των προσφύγων από τη χώρα

Παρόν στις εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή θα είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καθώς φέτος 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, «το πλέον τραυματικό γεγονός στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού, το οποίο καθόρισε καταλυτικά την πορεία της πατρίδας μας» όπως λέει ο κ. Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ιδρύματος, το ΕΚΠΑ προγραμματίζει σειρά από δράσεις αφιερωμένες στην κρίσιμη αυτή περίοδο, στη μελέτη και κατανόησή της στο πλαίσιο του ελληνικού και διεθνούς 20ού αιώνα και της διαχείρισης του ζητήματος των προσφύγων από τη χώρα μας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην μετακίνηση και εγκατάσταση, το 1922, των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, η οποία μετέβαλε τις διαδρομές της ελληνικής κοινωνίας και αναδιαμόρφωσε μακροχρόνια την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της. «Η φυσιογνωμία άλλωστε του ίδιου του Πανεπιστημίου μεταβλήθηκε μέσα από την υποδοχή και εκπαίδευση χιλιάδων προσφύγων φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και την στελέχωσή του από διδακτικό και διοικητικό προσωπικό με προσφυγική καταγωγή« λέει ο κ. Δημόπουλος.

Δημοφιλή!!  Η νεολαία στο επίκεντρο για μια πιο βιώσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία 4 εγχειρίδια για την ενδυνάμωση των νέων

Έτσι συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή, με πρόεδρο τον πρύτανη και με τη συμμετοχή καθηγητών στο ΕΚΠΑ: των Εκάβης Αθανασοπούλου, Θάνου Βερέμη, Ιωσήφ Βιβηλάκη, Ευριπίδη Γαραντούδη, Θάλειας Δραγώνα, Αναστασίας Δρανδάκη, Νίκου Θωμαϊδη, Μαριάνθης Καπλάνογλου, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Έφης Κάννερ, Δημήτρη Καραδήμα, Μαριάννας Καραμάνου, Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, Παρασκευά Κονόρτα, Μανόλη Κούμα, Δήμητρας Λαμπροπούλου, Λάμπρου Λιάβα, Έφης Μαυρομιχάλη, Ευγενίας Μπουρνόβα, Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, Δημήτρη Παυλόπουλου, Πλάτωνα Πετρίδη, Σπύρου Πλουμίδη, Παναγιώτη Πούλου, Έρης Σταυροπούλου, Παναγιώτη Τσάκωνα, Αχιλλέα Χαλδαιάκη, Ευάνθη Χατζηβασιλείου  και Bασιλικής Χρυσανθοπούλου.

Αξιοποιώντας το σημαντικότατο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΠΑ, η Επιτροπή θα προχωρήσει στον σχεδιασμό ερευνητικών και καλλιτεχνικών δράσεων στις παρακάτω κατευθύνσεις:

– Στην έρευνα και στη μελέτη -μέσα από ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια, διαλέξεις, εκδόσεις, podcasts κ.ά.- της εγκατάστασης και της παρουσίας των προσφύγων στο δημόσιο πεδίο. Το έργο θα επικεντρωθεί καταρχάς στη συμβολή των προσφύγων στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση και στις μείζονες αλλαγές που επέφερε η παρουσία τους και στους δυο αυτούς τομείς. Παράλληλα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα περίθαλψης και πρόνοιας για τον προσφυγικό πληθυσμό και των επιπτώσεων της παρουσίας τους στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Δημοφιλή!!  Η νεολαία στο επίκεντρο για μια πιο βιώσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία 4 εγχειρίδια για την ενδυνάμωση των νέων

– Στην ανάδειξη και μελέτη της προσφυγικής μνήμης και των υλικών καταλοίπων της μέσα από εκθέσεις και ερευνητικά προγράμματα.

– Στη διοργάνωση εκδηλώσεων που θα αποτυπώνουν την καλλιτεχνική δημιουργία που συνδέθηκε με την προσφυγική καταγωγή και μνήμη (συναυλίες, θεατρικά έργα, λογοτεχνικές εκδηλώσεις κ.ά.).

– Στη μελέτη της συμβολής της ανώτατης εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του ΕΚΠΑ στην αποκατάσταση, εκπαίδευση, περίθαλψη κ. ά. των προσφύγων.

 

to-ekpa-gia-ti-mikrasiatiki-katastrofi-561690976

((kathimerini))

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω