Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια. Μετά τον θάνατο του πατέρα του η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Αγγλία όπου σπούδασε. Λόγω των ιδιαίτερων σεξουαλικών προτιμήσεών του πολλοί ποιητές τον σνόμπαραν. Παρ’ όλα αυτά τα ποιήματα του τα οποία άρχισαν να δημοσιεύονται το 1886 αγαπήθηκαν από πολλούς. Πέθανε στις 29 Απριλίου 1933 από καρκίνο του λάρυγγα.
Η βιογραφία είναι μια σύντομη γραπτή παρουσία της ζωής και του έργου κάποιου ατόμου.
“Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελα μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου λοιπόν έργο, θέλω δε θέλω είναι γεμάτο ιστορία.”
Βιβλιοθήκες ονομάζονται οι αίθουσες όπου εκτίθενται τα βιβλία για μελέτη και έρευνα ή ακόμη και ειδικά κτίσματα πουv περιλαμβάνουν μεγάλη συλλογή βιβλίων και διαθέτουν αίθουσες ως αναγνωστήρια.
Ανάλογα με το σκοπό τον οποίο εξυπηρετούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
α) τις εθνικές, που περιλαμβάνουν την έντυπη παραγωγή μιας χώρας, β) τις επιστημονικές, που συγκροτούνται για εξυπηρέτηση της επιστημονικής έρευνας γ) τις δημόσιες, με συλλογές προσιτές στο μη ειδικευμένο κοινό.
Το επίθετο πολύς, η πολλή, το πολύ και το επίρρημα πολύ
Το επίθετο πολύς – πολλή – πολύ συνοδεύει ουσιαστικά και κλίνεται και στα τρία γένη: π.χ. έπεσε πολλή βροχή, έφαγε πολύ φαγητό κλπ. Το επίρρημα πολύ δεν κλίνεται και συνοδεύει ρήματα, επιρρήματα, επίθετα ή μετοχές: π.χ. Έβρεξε πολύ, έτρεξε πολύ γρήγορα, είναι πολύ καλός μαθητής, ήταν πολύ ευτυχισμένος κλπ.
Πότε γράφεται με ένα λ και πότε με δυο λ το επίθετο πολύς – πολλή – πολύ;
Γράφεται με ένα λ όταν αμέσως μετά το λ, ακολουθεί υ: πολύς, πολύ
Κάθε παιδί είναι ένας μικρός αναγνώστης που έχει δικαίωμα: 1. Να έχει πρόσβαση σε βιβλία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. 2. Να έχει γύρω του βιβλία, πριν ακόμη μάθει να διαβάζει, και να μεγαλώνει με αυτά. 3. Να έχει βιβλία όλων των ειδών, που έχουν όλες τις απόψεις, και σε αυτά να αναζητά την αλήθεια. 4. Να έχει τα εφόδια να κρίνει τα βιβλία που διαβάζει και να μπορεί να τα αξιολογεί.
5. Να συζητά με τους γονείς, τους δασκάλους και τους φίλους του για τα βιβλία του και να τα διαβάζει δυνατά σε όποιον θέλει. 6. Να επιλέγει τα βιβλία που θα διαβάσει και να μην τον εξαναγκάζει κανείς να διαβάσει κάποιο που δε θέλει. 7. Να έχει βιβλία με εικόνες που του αρέσουν και έχουν κάτι να του πουν. 8. Να ταξιδεύει μέσα από τα βιβλία σε όποιον τόπο και σε όποια εποχή θέλει (στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον). 9. Να απολαμβάνει το βιβλίο του σε έναν χώρο χωρίς τηλεόραση, υπολογιστή ή οποιοδήποτε άλλο μέσο τού αποσπά την προσοχή. 10. Να παίζει με τους ήρωες των βιβλίων, να φτιάχνει με τη φαντασία του νέες περιπέτειες, να γράφει τα δικά του βιβλία.
Βιβλιοπαρουσίαση
Συζήτηση για τους ήρωες του βιβλίου (τι θα έκανα στη θέση τους; Ποιον θα ήθελα ή δε θα ήθελα για παρέα; Μια υποθετική συζήτηση μεταξύ των ηρώων για κάποιο επεισόδιο. Παίρνω μια φανταστική συνέντευξη από έναν ήρωα. Φτιάχνω ένα πορτρέτο τους και εντοπίζω στοιχεία του χαρακτήρα τους.)
Εικονογράφηση μέρους ή των σημαντικότερων επεισοδίων του βιβλίου.
Θεατρικό παιχνίδι με θέμα ένα επεισόδιο ή όλο το βιβλίο.
Περιηγηθείτε στις σελίδες αυτές, για να εντρυφήσετε
στη συνοχή ενός κειμένου, τις διαρθρωτικές λέξεις, τη λειτουργία και τα είδη τους!
Σύνθετες λέξεις με α΄ συνθετικό την πρόθεση «συν»
Όταν ενώνουμε μια λέξη με μια άλλη λέξη για να φτιάξουμε μια καινούργια λέξη, έχουμε σύνθεση. Αρκετές φορές, κατά τη σύνθεση δύο λέξεων, γίνονται και κάποιες αλλαγές στις λέξεις, για να μπορέσουμε να τις ενώσουμε. Δες τι αλλαγές γίνονται, όταν συνθέτουμε λέξεις με α΄ συνθετικό την πρόθεση “συν”.